Strona internetowa www.rcnkonstantynow.pl

Dyskusja związana z przewodnią stroną. Wszelkie sugestie, podpowiedzi, obiektywna krytyka.

Re: Strona internetowa www.rcnkonstantynow.pl

Postprzez giezet » 08 kwi 2012, 22:43

BARDZO dobra robota! Pochlanialem dzis zawartosc strony niczym gabka wode :) Pan Inz. Czowgan to naprawde ciekawy czlowiek i jestem bardzo wdzieczny za to, ze dzieli sie z nami swoim doswiadczeniem i wspomnieniami. (Nyska/Zuczek i kontrole lekarskie - ta historia przebila wszystko :)

Mnie osobiscie pozera ciekawosc jesli chodzi o panel automatyki sterujacej nadajnik. Ciekawe czy zachowal sie jakis opis - ale to tak na marginesie. Strona dopiero co nowa, pewnie jeszcze nad nia pracujecie - wiec nie bede stawial wymagan :)

Co do nagrania z 225kHz/lato z radiem - jest na moim serwerze nagranie kol. zarowki, link to http://rcn.giezet.org/pr1.mp3 - link pierwotnie podawalem na forum RP. Mysle jednak ze w sumie mozna zostawic te nagranie z 225kHz, w koncu klimat AM :)

Co do multimediow, to moze by zamiast Flashu uzywac tagow HTML5 <audio> i <video> (o ile jakies filmy maja byc). Praktycznie wszystkie przegladarki to juz obsluguja. Oczywiscie niech decyduja szanowni gospodarze :)

Naprawde - dziekuje Wam za ta strone. Nic dodac nic ujac.
giezet
Ekspert
 
Posty: 159
Dołączył(a): 31 sty 2011, 10:40

Re: Strona internetowa www.rcnkonstantynow.pl

Postprzez node » 08 kwi 2012, 23:08

Autorzy strony - bije wam brawa!Za piękne graficzne zredagowanie nowej strony jak i przedewszystkim za cierpliwość w zbieraniu materiałów u samego źródła czyli owocną kooperacje z byłymi pracownikami radiostacji.

Tomek
Avatar użytkownika
node
Ekspert
 
Posty: 135
Dołączył(a): 07 kwi 2011, 15:49

Re: Strona internetowa www.rcnkonstantynow.pl

Postprzez cubznpl » 08 kwi 2012, 23:53

giezet napisał(a):Co do multimediow, to moze by zamiast Flashu uzywac tagow HTML5 <audio> i <video> (o ile jakies filmy maja byc). Praktycznie wszystkie przegladarki to juz obsluguja. Oczywiscie niech decyduja szanowni gospodarze :)


Osobiście nie polecam :)
Oprócz "normalnych" internautów są też tacy używający w domu internetu mobilnego (np. ja :mrgreen: ), którzy uzywają choćby Flash Blocka w celu przyspieszenia ładowania stron.
Nie pamiętam, jak to wygląda w przypadku HTML 5, ale pewnie mniej wygodnie.
Avatar użytkownika
cubznpl
Site Admin
 
Posty: 470
Dołączył(a): 04 mar 2011, 03:24
Lokalizacja: Płońsk

Re: Strona internetowa www.rcnkonstantynow.pl

Postprzez giezet » 09 kwi 2012, 10:44

cubznpl napisał(a):Oprócz "normalnych" internautów są też tacy używający w domu internetu mobilnego (np. ja :mrgreen: ), którzy uzywają choćby Flash Blocka w celu przyspieszenia ładowania stron.

O nich tez pomyslano :) Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze np NoScript standardowo blokuje elementy multimedialne, wiec FlashBlock pewnie tez. A do tego elementy posiadaja modyfikatory blokujace np buforowanie podczas ladowania strony. Widzisz tylko sam "odtwarzacz", dopiero po kliknieciu zaczyna sie transfer danych. Mialem ten problem podczas zestawiania wlasnej strony, tam jest takich elementow kilkadziesiat. Z wlaczonym buforowaniem wstepnym byla masakra, dla serwera i dla internauty :) Bez tego obeszlo sie calkiem fajnie, strona laduje normalnie i nie zzera przepustowosci lacza.
giezet
Ekspert
 
Posty: 159
Dołączył(a): 31 sty 2011, 10:40

Re: Strona internetowa www.rcnkonstantynow.pl

Postprzez Marcin » 09 kwi 2012, 13:24

Fajna strona, dużo informacji.
Póki co natknąłem się na jeden błąd
http://www.rcnkonstantynow.pl/test2/index.php?option=com_content&view=article&id=110&Itemid=89
Na dole jest obrazek - "przypuszczalnie przed 1990 roku, iglica bez anten"
To zdjęcie zostało wykonane najwcześniej w 2000 roku - w tym roku zmontowano widoczny na zdjęciu zegar w miejscu , gdzie wisiały kiedyś dipole na R2 :roll:
Marcin
 

Re: Strona internetowa www.rcnkonstantynow.pl

Postprzez cubznpl » 09 kwi 2012, 14:32

giezet napisał(a):Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze np NoScript standardowo blokuje elementy multimedialne, wiec FlashBlock pewnie tez. A do tego elementy posiadaja modyfikatory blokujace np buforowanie podczas ladowania strony. Widzisz tylko sam "odtwarzacz", dopiero po kliknieciu zaczyna sie transfer danych. Mialem ten problem podczas zestawiania wlasnej strony, tam jest takich elementow kilkadziesiat. Z wlaczonym buforowaniem wstepnym byla masakra, dla serwera i dla internauty :) Bez tego obeszlo sie calkiem fajnie, strona laduje normalnie i nie zzera przepustowosci lacza.


W sumie racja, ale pozostaje jeszcze kompatybilność wsteczna :mrgreen:
Sam kilknaście dni temu musiałem modyfikować style CSS na stronie klienta (nie ja ją robiłem od zera, on zamówił tylko aktualizację), gdyż źle mu ona wyglądała pod muzealnym już MSIE 6.0 :mrgreen:
Próbowałem mu wyjaśniać, iż ta przeglądarka to już eksponat muzealny, a strona dobrze wygląda pod Firefoxem, Operą, Chrome, a nawet pod Operą Mini w komórce, ale on "się przyzwyczaił" do MSIE 6.0 i musiałem mu to zrobić.
Na kilku swoich stronach mam zainstalowaną statystykę Stat4U i widzę, że MSIE 6.0 jest (o zgrozo) nadal używany przez prawie 10% internautów...
Avatar użytkownika
cubznpl
Site Admin
 
Posty: 470
Dołączył(a): 04 mar 2011, 03:24
Lokalizacja: Płońsk

Re: Strona internetowa www.rcnkonstantynow.pl

Postprzez maciek » 09 kwi 2012, 19:53

Łukaszu! Marcinie! Tu jest młodzież i... Aha niewiast nie ma :mrgreen:.
A na serio: oto wynalazłem błąd polegający na tym, że kiedy czytam dział z wspomnieniami p. Czowgana, nie mogę przejść do następnej części Jego wspomnień.
Po lewej stronie jest tylko menu z działami o pracownikach, nadajnikach, maszcie.
I tu pojawia się prośba: proszę Roberta, żeby poprawił to, ponieważ wracanie na główną jest trochę uciążiwe :x :? .
A wogóle gratuluję projektu i wykonania, a jeśli strona będzie tak piękana jak ta beta to już mam chęć, żeby se ją ściągnąć i zachować "na wypadek wu" :D

Pozdrawiam maciek ;)
maciek
 
Posty: 32
Dołączył(a): 27 gru 2011, 18:36
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów

Re: Strona internetowa www.rcnkonstantynow.pl

Postprzez cubznpl » 09 kwi 2012, 19:59

maciek napisał(a):Łukaszu! Marcinie! Tu jest młodzież i... Aha niewiast nie ma :mrgreen:.
Po lewej stronie jest tylko menu z działami o pracownikach, nadajnikach, maszcie.
I tu pojawia się prośba: proszę Roberta, żeby poprawił to, ponieważ wracanie na główną jest trochę uciążiwe :x :? .


A to prawda, zróbcie to menu na wszystkich stronach i po problemie :mrgreen:
Avatar użytkownika
cubznpl
Site Admin
 
Posty: 470
Dołączył(a): 04 mar 2011, 03:24
Lokalizacja: Płońsk

Re: Strona internetowa www.rcnkonstantynow.pl

Postprzez Kolekcjoner93 » 11 kwi 2012, 16:32

Jestem pod wrażeniem zawartości strony :) Dużo rzeczy zostało opisanych, o których nie można było przeczytać... Spodziewałem się jeszcze wywiadu z inż. Grzelakiem, ale ni ma.
Będzie jeszcze to zdjęcie ze świecącym masztem i relacją tych co widzieli to?

Pozdrawiam.
Kolekcjoner93
Ekspert
 
Posty: 143
Dołączył(a): 02 gru 2011, 19:27

Re: Strona internetowa www.rcnkonstantynow.pl

Postprzez Łukasz-O » 13 kwi 2012, 23:12

Kolekcjoner93 napisał(a):(...) Spodziewałem się jeszcze wywiadu z inż. Grzelakiem(...)

Niestety wszystko wskazuje na to, że wywiady z panem Zygmuntem są mało zgodne z prawdą, co potwierdzają niezależne osoby z którymi przeprowadzane były rozmowy (wieloletni pracownicy RCN).

Kolekcjoner93 napisał(a):Będzie jeszcze to zdjęcie ze świecącym masztem i relacją tych co widzieli to?

Nie będzie. Problem w tym, że maszt nie świecił poza lampami przeszkodowymi - kolejny mit.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1868
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Strona internetowa www.rcnkonstantynow.pl

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron