Tablica sterowania oświetleniem na wartowni

Dyskusja na temat systemu zasilania obiektu Radiofonicznego Ośrodka Nadawczego

Moderator: Łukasz-O

Re: Tablica sterowania oświetleniem na wartowni

Postprzez anodowy » 29 sty 2020, 19:27

Czy sterowanie było "zerem" czy inaczej to rysunek i tak jest zły. download/file.php?id=3856&t=1
Wg niego jak ten stycznik ma wystartować????? Chyba że go palcem popchać i wtedy zatrzaśnie. Styczniki i lampki mialy osobny własny bezpiecznik dla siebie bo takie długie kable do wartowni i różnie może się stać. Wlasnie o tej fotce z topikami myślalem. Dzieki za obszerne wyjaśnienia.

Może szafa osw terenu w czasie produkcji przeszla już modyfikacje? - zamiast robić większe dziury pod te przełączniki ..https://www.olx.pl/oferta/przycisk-zala ... Fd.html#... pykneli otwornicą 28 kółeczek i po sprawie.
Wlasnie dlaczego w szafie osw. masztu nie zastosowali styczników?? Po to aby załączenie główne spowodowało odpalenie wszystkich lamp bez ceregieli bo to jest ważny odbiornik. W szafie osw. terenu już nie, zapewne aby inni mieli prace. Jeśli z portierni załączano reflektory punktowe na platformie to ma to sens ale jak mialy obok siebie wlasny przełącznik to nie. Mogli w szafie osw. terenu zrobić stabilne rozłączniki LOZ, pakieciaki i pamietały by ustawienia z ostatniej nocy, wtedy tylko jednym głownym St5 WIS załaczyć i po sprawie.
anodowy
Site Admin
 
Posty: 473
Dołączył(a): 11 sie 2011, 07:29

Re: Tablica sterowania oświetleniem na wartowni

Postprzez Łukasz-O » 30 sty 2020, 04:14

anodowy napisał(a):Czy sterowanie było "zerem" czy inaczej to rysunek i tak jest zły. download/file.php?id=3856&t=1
Wg niego jak ten stycznik ma wystartować????? Chyba że go palcem popchać i wtedy zatrzaśnie. Styczniki i lampki mialy osobny własny bezpiecznik dla siebie bo takie długie kable do wartowni i różnie może się stać. Wlasnie o tej fotce z topikami myślalem. Dzieki za obszerne wyjaśnienia.


Nie dość, że wedle połączeń trzeba trzymać ręcznie rdzeń stycznika to jeszcze wciśnięcie przez pomyłkę w tym czasie "Pz" równało się z wielkim BUM :lol:
Pewnie młody "inżynier", który kreśli tamten schemat zdobył tytuł dzięki tatusiowi z KC :cry:

Narysowałem poprawny schemat sterowniczy pojedynczego obwodu. Proszę nie krzyczeć na zastosowanie strego nazewnictwa (R,S,T,0 i 220V) - zrobiłem to celowo.
Przykład dla alejki do masztu ale wszystkie inne obwody miały identyczne sterowanie.
Alejka do masztu - sterowanie.png




anodowy napisał(a):Może szafa osw terenu w czasie produkcji przeszla już modyfikacje? - zamiast robić większe dziury pod te przełączniki ..https://www.olx.pl/oferta/przycisk-zala ... Fd.html#... pykneli otwornicą 28 kółeczek i po sprawie.

To raczej prasa wykonywała otwory. Miało być dobrze, a wyszło jak zawsze.

anodowy napisał(a):Wlasnie dlaczego w szafie osw. masztu nie zastosowali styczników?? Po to aby załączenie główne spowodowało odpalenie wszystkich lamp bez ceregieli bo to jest ważny odbiornik. W szafie osw. terenu już nie, zapewne aby inni mieli prace. Jeśli z portierni załączano reflektory punktowe na platformie to ma to sens ale jak mialy obok siebie wlasny przełącznik to nie. Mogli w szafie osw. terenu zrobić stabilne rozłączniki LOZ, pakieciaki i pamietały by ustawienia z ostatniej nocy, wtedy tylko jednym głownym St5 WIS załaczyć i po sprawie.

Logicznie myślisz ale nie oto chodziło.
Z założenia oświetleniem terenu mieli sterować wartownicy w zależności od potrzeb - stąd styczniki aby móc sterować obwodami równolegle z wartowni jak i w razie potrzeb z rozdzielni nn w budynku głównym.
Dyżurni mieli w dupie, czy dany obwód oświetleniowy jest potrzebny wartownikom. Nad ranem na otwartym terenie oświetlenie może być zbędne ale o tej samej porze w lesie może być konieczne.
Oświetlenie przeszkodowe masztu to inna sprawa. Niebezpieczna przeszkoda - obiekt strategiczny. Sterowanie automatyczne lub miejscowe przez odpowiedzialną służbę dyżurną w razie awarii. Tu już regulowała ówczesna ustawa rady ministrów.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 2164
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tablica sterowania oświetleniem na wartowni

Postprzez anodowy » 31 sty 2020, 21:56

dzieki tej dyskusji zaszły zmiany na stronie "w oswietleniu". jeszcze mnie ciekawi czy migacz elektroniczny "rodzimej produkcji" ktory zasila wieże LR nie został wzięty z szafy osw. masztu. podczas pierwszej wizyty jeszcze tam był. Jak widać za dużo tam jest ustrojstwa jak na jeden punkt świetlny i taki podobny.
anodowy
Site Admin
 
Posty: 473
Dołączył(a): 11 sie 2011, 07:29

Re: Tablica sterowania oświetleniem na wartowni

Postprzez Łukasz-O » 01 lut 2020, 01:14

Super, że aktualizujesz stronę na bieżąco. Dzięki temu nic nie zginie w czeluściach forum.

Migacz tyrystorowy ma się dobrze i wciąż dzięki niemu rozbłyska czerwone światło na wieży LR. Na dzień dzisiejszy zamontowany jest w holu budynku głównego:
P1650831.JPG
P1650829.JPG
P1650830.JPG


Dziś oczyściłem trochę panel sterowniczy i jednak te dwa samotne ZUG-i są właśnie od beznadziejnego wyłącznika:
P1650998.JPG

Znalazłem też schemat montażowy (wcześniej jakoś go nie widziałem), który potwierdza sposób jego podłączenia. Na schemacie są błędy. W rzeczywistości przewody zerowe były podłączane do zacisków 6, 12 itd:
Schemat montażowy.png
P1650995.JPG

Podobnie nie zgadza się numeracja od nieszczęsnego przycisku wyłączającego St5 w tablicy na wartowni. Zastosowano kabel sterowniczy 7x1,5 o długości 300m tylko aby "działał" jeden przycisk, który zaraz po uruchomieniu radiostacji odłączono.

Po odkurzeniu i wstępnym umyciu tablicy okazało się, że jest pomazana jakimś lakierem bezbarwnym albo gruntem (po ostatnim remoncie wartowni), którego nie mam pomysłu jak się pozbyć. Prawdopodobnie będę musiał to wszystko rozkręcić i kombinować czym to zmyć:
P1650988.JPG
P1660006.JPG
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 2164
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tablica sterowania oświetleniem na wartowni

Postprzez anodowy » 08 lut 2020, 23:44

no i zguba sie znalazła, migacz rodzimej produkcji został niedawno przeniesiony do holu. Poprzednio migał w szafie ośw. masztu co widać na foto, ciekawe jakie odbiory sterował? czy zastąpił pierwotne migacze ktore np sie zepsuły? Znalazlem takie zdjecie.
Załączniki
rozblysk.jpg
anodowy
Site Admin
 
Posty: 473
Dołączył(a): 11 sie 2011, 07:29

Re: Tablica sterowania oświetleniem na wartowni

Postprzez Łukasz-O » 14 lut 2020, 21:28

anodowy napisał(a):czy zastąpił pierwotne migacze ktore np sie zepsuły? Znalazlem takie zdjecie.


Nie, nie zastąpił, bo został zbudowany w 1992r. Zresztą był przystosowany tylko do mocy 3,3kW (jedna oprawa rozbłyskowa miała 2kW). Początkowo z racji braku masztu w Konstantynowie, miał być testowany w RCN Raszyn. Czy był? Tego na 100% nie wiemy ale pewnie nie. Jedynie dokumentacje tam przesłano.
Na pewno wykorzystano go później do obsługi lampy wieży LR. Jego obudowa została wykorzystana jako odpad z "Anina".
Całą dokumentację wraz ze schematami zamieszczam w osobnym wątku: Oświetlenie Przeszkodowe - Migacz Tyrystorowy MT 220/15

Tu rozmawiamy o oświetleniu terenu :twisted:
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 2164
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tablica sterowania oświetleniem na wartowni

Postprzez myheaven » 15 lut 2020, 01:27

A kto przenosił migacz z z szafy do holu i instalował? ;)
Avatar użytkownika
myheaven
Ekspert
 
Posty: 164
Dołączył(a): 14 sie 2017, 11:22
Lokalizacja: Łódź

Re: Tablica sterowania oświetleniem na wartowni

Postprzez Łukasz-O » 15 lut 2020, 03:27

myheaven napisał(a):A kto przenosił migacz z z szafy do holu i instalował? ;)

A może on tak sam z wiatrem...? Nawiązując do "Nie ma mocnych" :D
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 2164
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tablica sterowania oświetleniem na wartowni

Postprzez Tadekmaj » 15 lut 2020, 19:38

Wieżyczki sygnalizacyjne najwyższych odciągów masztu, też migały takim samym rytmem co lampa na szczycie masztu. To tak przy okazji.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 572
Dołączył(a): 14 mar 2010, 00:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tablica sterowania oświetleniem na wartowni

Postprzez Łukasz-O » 15 lut 2020, 23:27

Migały ale swoim rytmem. Każda lampa miała swój przerywacz. Widać to na jednym z moich filmów jak każda neonówka migała osobno.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 2164
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do RCN - Urządzenia zasilające

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron