Sterowanie zasilaniem obiektu

Dyskusja na temat systemu zasilania obiektu Radiofonicznego Ośrodka Nadawczego

Moderator: Łukasz-O

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Łukasz-O » 02 maja 2013, 00:06

Po przeanalizowaniu fotografii raczej napędy odłączników i wyłączników na stacji 110kV były pneumatyczne. Jednak to pytanie dla upewnienia należy skierować do p. Mariana. Tak samo z tym załączonym mostkiem. Przed chwilą rozmawiałem z kolegą, który pracował na stacji 110kV w kombinacie Stalowa Huta w latach 80-tych. Twierdzi, że mostek nie musiał być załączony skoro linie były własnością. Za komuny liczyło się pewne zasilanie państwowego odbiorcy a nie, miasta Gąbina, czy mieściny Szkarada.

Nastawnia w Konstantynowie wcale nie jest mała, coś tam musiało być. Na pewno nie akumulatory, bo zasilanie prądem stałym realizowano z budynku głównego. Ciekawe czy w samej stacji 110kV były transformatory potrzeb własnych.

Z praktyk na PKP pamiętam opowieść jednego z pracowników podstacji 15kV, który również swego czasu pracował na stacji 110kV. Udręką były awarie napędów wyłączników i odłączników. Niekiedy napęd potrafił się "posypać" kilkanaście cm przed stykiem głównym. Wiadomo co się wtedy działo - charakterystyczny ciągły przeskok ładunku i snop iskier. Mimo to trzeba było udać się pod odłącznik i ręcznie za pomocą korby zamknąć obwód mając 2m nad sobą 110kV i wspomniane efekty :D
Można to porównać do opowieści p. Szepczyńskiego podczas naciągania odciągów. Ubranie do wymiany - pot stresowy :D Ten film na pewno znacie Link nie ma nic wspólnego z tematem wątku ale ukazuje efekty specjalne podczas błędnych przełączeń i sytuacji losowych.

Robert, zredaguje pytania i zamieszczę.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1542
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez anodowy » 02 maja 2013, 18:00

jak pisalem- na szybkiego zrobiona symulacja stacji trafo i powstał błąd - oczywiscie jest 6kV do RCN a nie 15. Patrzylem w plenerze na stacje 110 i jakos te 15kV weszlo w pamięć. Teraz jesli naped był pneumatyczny to brak kontorlek kompresora, chyba ze takie są w nastawni rodzielni, w RCN byly zbedne bo wszystko bedzie samoczynne jak hydrofor w piwnicy. Pewna firma nadal jest na topie http://www.e-automatyka.pl/mt.php?P=a&id=673
anodowy
Ekspert
 
Posty: 225
Dołączył(a): 11 sie 2011, 07:29

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Łukasz-O » 03 maja 2014, 01:21

Ponad rok miną Link, a ja ciągle prawie w miejscu :| Czasu mi brakuje na dokończenie ale o temacie pamiętam.

Wiecznie nieukończony rzut na budynek główny - w zasadzie 1/3 budynku ;)
Rzut części energetycznej .jpg

Na dzień dzisiejszy zrobiona jest prawie cała rozdzielnia nn:

Wrzucam poglądowo zebrane do jednego wora ciągi paneli przednich rozdzielnic (brakuje schematów na rozdzielnicy prądu stałego sekcji II):
Zespoły rozdzielnic nn.jpg

Góra od lewej - oświetlenie terenu, potrzeby własne nadajników, nadajnik I, nadajnik II oraz rozdzielnia główna nn.
Środek od lewej - rozdzielnia PR-3, Rozdzielnia PR-1, Rozdzielnia PR-2 oraz panel sterowanie oświetleniem przeszkodowym masztu.
Dół od lewej - rozdzielnica prądu stałego oraz prostowniki.

PS. Zmniejszyłem maksymalnie - w oryginale można odczytywać schematy ;)
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1542
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do Technikalia- Urządzenia zasilające

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość