Sterowanie zasilaniem obiektu

Dyskusja na temat systemu zasilania obiektu Radiofonicznego Ośrodka Nadawczego

Moderator: Łukasz-O

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Łukasz-O » 02 maja 2013, 00:06

Po przeanalizowaniu fotografii raczej napędy odłączników i wyłączników na stacji 110kV były pneumatyczne. Jednak to pytanie dla upewnienia należy skierować do p. Mariana. Tak samo z tym załączonym mostkiem. Przed chwilą rozmawiałem z kolegą, który pracował na stacji 110kV w kombinacie Stalowa Huta w latach 80-tych. Twierdzi, że mostek nie musiał być załączony skoro linie były własnością. Za komuny liczyło się pewne zasilanie państwowego odbiorcy a nie, miasta Gąbina, czy mieściny Szkarada.

Nastawnia w Konstantynowie wcale nie jest mała, coś tam musiało być. Na pewno nie akumulatory, bo zasilanie prądem stałym realizowano z budynku głównego. Ciekawe czy w samej stacji 110kV były transformatory potrzeb własnych.

Z praktyk na PKP pamiętam opowieść jednego z pracowników podstacji 15kV, który również swego czasu pracował na stacji 110kV. Udręką były awarie napędów wyłączników i odłączników. Niekiedy napęd potrafił się "posypać" kilkanaście cm przed stykiem głównym. Wiadomo co się wtedy działo - charakterystyczny ciągły przeskok ładunku i snop iskier. Mimo to trzeba było udać się pod odłącznik i ręcznie za pomocą korby zamknąć obwód mając 2m nad sobą 110kV i wspomniane efekty :D
Można to porównać do opowieści p. Szepczyńskiego podczas naciągania odciągów. Ubranie do wymiany - pot stresowy :D Ten film na pewno znacie Link nie ma nic wspólnego z tematem wątku ale ukazuje efekty specjalne podczas błędnych przełączeń i sytuacji losowych.

Robert, zredaguje pytania i zamieszczę.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1616
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez anodowy » 02 maja 2013, 18:00

jak pisalem- na szybkiego zrobiona symulacja stacji trafo i powstał błąd - oczywiscie jest 6kV do RCN a nie 15. Patrzylem w plenerze na stacje 110 i jakos te 15kV weszlo w pamięć. Teraz jesli naped był pneumatyczny to brak kontorlek kompresora, chyba ze takie są w nastawni rodzielni, w RCN byly zbedne bo wszystko bedzie samoczynne jak hydrofor w piwnicy. Pewna firma nadal jest na topie http://www.e-automatyka.pl/mt.php?P=a&id=673
anodowy
Ekspert
 
Posty: 248
Dołączył(a): 11 sie 2011, 07:29

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Łukasz-O » 03 maja 2014, 01:21

Ponad rok miną Link, a ja ciągle prawie w miejscu :| Czasu mi brakuje na dokończenie ale o temacie pamiętam.

Wiecznie nieukończony rzut na budynek główny - w zasadzie 1/3 budynku ;)
Rzut części energetycznej .jpg

Na dzień dzisiejszy zrobiona jest prawie cała rozdzielnia nn:

Wrzucam poglądowo zebrane do jednego wora ciągi paneli przednich rozdzielnic (brakuje schematów na rozdzielnicy prądu stałego sekcji II):
Zespoły rozdzielnic nn.jpg

Góra od lewej - oświetlenie terenu, potrzeby własne nadajników, nadajnik I, nadajnik II oraz rozdzielnia główna nn.
Środek od lewej - rozdzielnia PR-3, Rozdzielnia PR-1, Rozdzielnia PR-2 oraz panel sterowanie oświetleniem przeszkodowym masztu.
Dół od lewej - rozdzielnica prądu stałego oraz prostowniki.

PS. Zmniejszyłem maksymalnie - w oryginale można odczytywać schematy ;)
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1616
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Tadekmaj » 06 cze 2017, 12:14

Jedna z pereł foto. Dyżurny energetyk radiostacji przy głównej tablicy sterowniczej RCN.
Załączniki
foto.jpg
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 478
Dołączył(a): 14 mar 2010, 00:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Tadekmaj » 08 cze 2017, 11:01

Mam pytanie do Łukasza
Skoro na głównej tablicy, są voltomierze 110 kV to skąd pobierano napięcie do nich i jak to było zrobione, skoro nie było doprowadzone takie napięcie do budynku.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 478
Dołączył(a): 14 mar 2010, 00:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez soundsystem » 08 cze 2017, 18:00

Wydaje mi sie ze dochodzilo do nich napiecie sterowania np do 24v a wewnatrz byly przekalibrowane na 110kv
soundsystem
Ekspert
 
Posty: 377
Dołączył(a): 04 gru 2011, 22:38

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Łukasz-O » 08 cze 2017, 18:25

Tadekmaj napisał(a):Mam pytanie do Łukasza
Skoro na głównej tablicy, są voltomierze 110 kV to skąd pobierano napięcie do nich i jak to było zrobione, skoro nie było doprowadzone takie napięcie do budynku.

To były woltomierze na 100V przeskalowane na 150kV. Na stacji 110kV były przekładniki napięciowe, które obniżały napięcie 110kV do 100V właśnie do celów pomiaru napięcia, zabezpieczeń podnapięciowych, cewek napięciowych watomierzy i liczników energii. Tak aby było wszystko bezpieczne dla obsługi.
Ponadto trudno sobie wyobrazić taki woltomierz, czy inne urządzenie pomiarowe zasilane bezpośrednio z WN.
Ze stacji kablem ziemnym do budynku głównego i wprost na panel.

soundsystem napisał(a):Wydaje mi sie ze dochodzilo do nich napiecie sterowania np do 24v a wewnatrz byly przekalibrowane na 110kv

Napięcie sterownicze w obiekcie było na 220V prądu stałego z akumulatorni obiektu.
Zasilało całe sterowanie, wyłączniki, odłączniki, sygnalizacje oraz oświetlenie awaryjne.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1616
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Tadekmaj » 09 cze 2017, 10:12

To dobrze myślałem, że tak mogło być i tak zazwyczaj pewnie jest. Na dużych podstacjach, zauważyłem sekcje z tabliczkami, pomiar. Zapewne służą właśnie do takich celów o jakich jest mowa.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 478
Dołączył(a): 14 mar 2010, 00:39
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Powrót do Technikalia- Urządzenia zasilające

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości