Sterowanie zasilaniem obiektu

Dyskusja na temat systemu zasilania obiektu Radiofonicznego Ośrodka Nadawczego

Moderator: Łukasz-O

Re: Sterowanie zasilaniem

Postprzez roberto » 11 sty 2012, 22:10

Znalazłem dość ciekawy artykuł w którym autor opisuje poszczególne składniki rozdzielni energetycznej podstacji trakcyjnej .
Łukasz pewnie się uśmiechnie jako fachowiec , ale może ten materiał chociaż odrobinę przybliży zasadę działania prawdziwych podstacji WN koledze Maćkowi ;) .

http://www.trakcja.one.pl/strona/rozdzi ... tacji.html

W sprawie pytań dotyczących zagadnień związanych z energetyką , jak i innymi technicznych ciekawostek odsyłam do tematu , który przed chwilą załozyłem .

viewtopic.php?f=31&t=297

Jest szansa na poszerzenie naszej wiedzy , jednak proszę o precyzyjne pytania .
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 717
Dołączył(a): 01 mar 2010, 11:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Sterowanie zasilaniem

Postprzez maciek » 15 sty 2012, 17:23

O jasny piorun. Jestem pod wrażeniem. To niedopuszczalne, żeby mieć taką wiedzę!!! :shock: ;)
To teraz inne pytanie. Jak wyglądało sterowanie odłącznika, ręcznie, elektrycznie, mechanicznie (na cięgła) czy pneumatycznie/hydraulicznie.
No i oczywiście czekam (i chyba nie tylko ja) na opis panelu od zasilania, w budynku głównym.
maciek
 
Posty: 32
Dołączył(a): 27 gru 2011, 18:36
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów

Re: Sterowanie zasilaniem

Postprzez Bartosz » 15 sty 2012, 19:58

Marku, jak się czymś na prawdę interesujesz to dużo łatwiej przychodzi wiedza na dany temat. Już za kilka miesięcy będziesz posiadał dużo większą wiedzę o maszcie niż teraz. Ja się tym interesuje od dawna. Teraz zaskakuję niektórych ludzi wiedzą którzy mieli kontakt z masztem za co bardzo dziękuję Wam kolegom z forum ;)
Pozdrawiam Bartosz.
Bartosz
Ekspert
 
Posty: 395
Dołączył(a): 08 kwi 2011, 13:10

Re: Sterowanie zasilaniem

Postprzez maciek » 17 sty 2012, 20:27

NIe chciałem nowego tematu zakładać, dlatego chcę się zapytać o schematy schematyczne ;) podstacji, które do niedawna wisiały na stronie.
Z góry dzięki :)
maciek
 
Posty: 32
Dołączył(a): 27 gru 2011, 18:36
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów

Re: Sterowanie zasilaniem

Postprzez roberto » 17 sty 2012, 20:47

Mam nadzieję Łuasz jako autor wybaczy że ja wrzucam schematy jego autorstwa .
Po prostu są na serwerze , i nie ma sensu wklejać ich po raz kolejny ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 717
Dołączył(a): 01 mar 2010, 11:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Sterowanie zasilaniem

Postprzez maciek » 17 sty 2012, 20:52

Nasze forum to normalnie jak pizza Dominos - 20 minut od zamówienia, a "towar" już na miejscu ;)
Dzięki i mam nadzieję, że na nowej stronie też będzie jakiś dzialik poświęcony energetyce w ośrodku.
Pozdrawiam :D

edit: To jeszcze apropo pulpitu zasilania. Co symbolizowały te znaki między szerokimi kontrolkami "110 kV", a wyłącznikami linii?
Z góry dzięki :)
maciek
 
Posty: 32
Dołączył(a): 27 gru 2011, 18:36
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów

Re: Sterowanie zasilaniem

Postprzez Łukasz-O » 17 sty 2012, 22:37

Sorry Robert ale nie znałem ich adresu "źródłowego", stąd wrzuciłem tamten schemat jako załącznik.

maciek napisał(a): edit: To jeszcze apropo pulpitu zasilania. Co symbolizowały te znaki między szerokimi kontrolkami "110 kV", a wyłącznikami linii?
Z góry dzięki :)


Są to ogólne symbole przekładników ewentualnie pomiaru.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Łukasz-O » 30 sty 2012, 01:14

Coś zaczyna mi się znowu nie zgadzać. Prześledziłem całe to bezpośrednie zasilanie z GPZ Płock i GPZ Sochaczew - pic na wodę. Owszem linie poniekąd były zasilane z tych miast ale nie bezpośrednio. Linia Płocka była brana z RPZ w Gąbinie natomiast Sochaczew z RPZ Szkarada (k. Sannik). Jeśli np. Płock wyłączył 110kV to Gąbin ciągną z Konstantynowa itd. Nie wiem jak to się teraz ma do własności linii, skoro musiało to i tak działać wszystko w ogniwie. No chyba, że Konstantynów nie był stacją przelotową?
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez soundsystem » 30 sty 2012, 07:09

Witam. Co prawda pościk powinien odnosić sie do sąsiedniego tematu ale juz.
Też analizowalem na mapach przebieg lini zasilających i kiedys tez mnie to dziwiło ze nie sa to linie bezpośrednie.(ale jakoś to przezyłem :D )
co do zasilania np Gabina z lini Sochaczewskiej przy braku prądu z Płocka to mysle ze przez podstacje w RCN sie to nie odbywało.
soundsystem
Ekspert
 
Posty: 383
Dołączył(a): 04 gru 2011, 21:38

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Łukasz-O » 30 sty 2012, 23:04

Dziś dowiedziałem się następujących rzeczy.
Gąbin i Szkarada to były jednak GPZ-ty.
Linia 110kV z GPZ Gąbin do GPZ Szkarada jest nadal używana, przeszła nawet modernizacje. Zlikwidowane jest jedynie rozejście obu liń do Konstantynowa w pobliżu wsi Czermno. W tym miejscu wykonano bezpośrednie łączenie dwóch dawnych zasilań naszego ośrodka. Dwa równoległe tory w kierunku Konstantynowa zostały odłączone od 110kV, przy czym na jeden z torów (d. Sochaczew tudzież Szkarada) podano napięcie 15kV z pobliskiej wiejskiej linii. W latach 70 do Gąbina dochodziło tylko jednostronne zasilanie 110kV z Płocka, to samo było w Szkaradzie, z tym że zasilanie było oczywiście z Sochaczewa. Nam w głowach utarło się Płock i Sochaczew, a to były tylko nazwy lokalnych ZE które obsługiwały te tereny. To samo jest u nas w nazwach lokalizacji ośrodków nadawczych. Maszt w Gąbinie wcale nie był w Gąbinie, Raszyn też nie tylko jakieś Łazy - nadmorskie? ;)

Czy RPZ mógł pełnić funkcję przelotową - myślę, że tak, choć nigdy tego raczej robić nie musiał, a może robił cały czas? Jednak na to pytanie odpowiedzi jednoznacznej nie dostałem. Kiedyś była komuna, niby linie były własnością RCN ale RCN był państwowy tak jak i ZE. Czyli i tak jeden wuj. Przynajmniej tak mi się wydaje. Z elektrycznego punktu widzenia nie byłoby problemu załączyć mostek.

Na pewno podczas normalnej pracy korzystali z obu sekcji z odstawiony układem SZR - tak widać na filmie KWANT ;)
SZR.jpg
A może dlatego, że jednak poprzeczka (mostek) była załączona?
Tak czy inaczej na poniższym schemacie widać tajemniczy wyłącznik na czerwonej poprzeczce.
Pulpit 110kV.jpg

Tu już się poddaje :shock:
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia- Urządzenia zasilające

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron