Sterowanie zasilaniem obiektu

Dyskusja na temat systemu zasilania obiektu Radiofonicznego Ośrodka Nadawczego

Moderator: Łukasz-O

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Łukasz-O » 31 sty 2012, 17:59

Z informacji którą dziś otrzymałem muszę zwrócić honor koledze soundsystem. Stacja w Konstantynowie nie musiała była przelotowa. Trochę mi głupio, że tego nie zauważyłem wcześniej. Analizując zdjęcia również te z Google, doskonale jest to widoczne. Oczywiście w sytuacji kryzysowej i padu linii z Płocka, Konstantynów mógłby awaryjnie podać napięcie do Gąbina. To tyle co na razie mogę zdradzić.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez soundsystem » 01 lut 2012, 07:23

Pewne moglby bo technicznie daloby sie to wykonac alebiorąc pod uwage uwczesne priorytety Panstwa Polskiego przy braku zasilania z Płocka nie ryzykowano by pozostalego zasilania obiektu by zasilić jakis tam Gąbin. Bo zasilanie RCN było wiele wazniejsze od dostarczenia prądu do malych miejscowości.
A i Piotrek jestem. Milo mi
soundsystem
Ekspert
 
Posty: 383
Dołączył(a): 04 gru 2011, 21:38

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Łukasz-O » 01 lut 2012, 17:21

Tylko, że w Gąbinie mieszkało kilku towarzyszy, no i jeszcze sławny punkt nasłuchowy. Zasilanie musiało być ;) To nie jest tak do końca jak nam się wydaje. Dwie linie były własnością RCN ale wchodziły z racji bytu w krajowy system energetyczny, łączący dwa punkty zasilające. Myślę, że jedyną osobą która rozwiałaby wszelkie wątpliwości to pan Marian Siedlarek.
Nasza stacja energetyczna mogła pracować aż w sześciu kombinacjach, po mimo braku wyłączników w sekcji transformatorowej. Wystarczyło, zastosowanie szybkich odłączników, które z powodzeniem mogły odłączać trafo na biegu jałowym. Nie wiem jakie odłączniki były przy trafach :|
Tak czy inaczej typowa praca systemu H to zwarta poprzeczka i przy zachowaniu odpowiednich parametrów wyłączników, traf - tzw. rezerwa utajniona.

Jestem też niemal pewien, że każde czynności łączeniowe na 110kV były uzgadniane z Płockiem i Sochaczewem.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez node » 01 lut 2012, 21:51

Jeżeli RPZ przy RCN w Gąbinie mogł zostać skonfigurany jako przelotowy.
Powstaje pytanie czy była tam komora do gaszenia łuku elektrycznego?
Avatar użytkownika
node
Ekspert
 
Posty: 135
Dołączył(a): 07 kwi 2011, 15:49

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Łukasz-O » 01 lut 2012, 23:32

Mała poprawka piszemy o Konstantynowie - w Gąbinie też był. Komory gaszenia łuku są zawsze w wyłącznikach - nie mylić z odłącznikami, te służyły zupełnie innym celom. W Konstantynowie zastosowano uproszczony system H, dokładnie H3. Trzy wyłączniki, dwa w polach liniowych oraz jeden w poprzeczce. System ten głównie nastawiony jest na pracę końcową. Dla Konstantynowa najważniejsze było niezawodne konsumowanie energii a nie przesył, co oczywiście nie wykluczało pracy w przelocie.
Mówiąc po chłopsku, w razie padu jednego trafa w naszej podstacji następowało wyłączenie jednej linii - problem miał ZE a nie RCN ;) Gdyby nastawiano się na niezawodny przelot i na niezawodne zasilanie RCN zastosowano by układ H5 (pełny). Tu zwarcie na trafie nie powodowałby przerwy w przelocie.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez anodowy » 06 maja 2012, 11:49

patrząc od biurka Pana Grzelaka widać że lampki kontrolne na szafie zasilania sie świecą a poniżej już nie, nawet ten facet stoi taki zrezygnowany, czy już odłączono zasilanie ? ktoś może to wytłumaczyć.
anodowy
Ekspert
 
Posty: 256
Dołączył(a): 11 sie 2011, 06:29

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Łukasz-O » 06 maja 2012, 13:06

Daj link do zdjęcia, bo nie wiem o jakie lampki chodzi.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez anodowy » 06 maja 2012, 14:45

jaki link? w pracownikach jest
anodowy
Ekspert
 
Posty: 256
Dołączył(a): 11 sie 2011, 06:29

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez Łukasz-O » 06 maja 2012, 16:14

anodowy napisał(a):jaki link? w pracownikach jest

Lampka jest w pracownikach? :lol:

Faktycznie na jednej z fotografii jest wyłączony jak gdyby cały panel. Teraz pytanie do Roberta czy jest to kadr z tego samego filmu o którym myślę, czy zupełnie inne dużo późniejsze zdjęcie.

EDIT:
Po przemyśleniach wydaje mi się, że ta fotka została zrobiona po pozbyciu się akumulatorni z obiektu. Obstawiam, że brak akumulatorni wiązał się również z brakiem sterowania.
Obstawiam na koniec lat 90-tych lub początek 2000.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie zasilaniem obiektu

Postprzez roberto » 13 maja 2012, 09:24

Pierwsza fotka - (lampki świecą) pochodzi z dnia 14.11.1991
Druga - (lampki wygaszone) z dnia 01.06.1992 , chociaż nie do końca są wygaszone , jak się łatwo domyślić jest to screen z filmu , wystarczy kawałek przewinąć i pojawia się coś takiego :
Lampka.jpg


Moim zdaniem odpowiedź na tą zagadkę jest następująca ...
Na zdjęciu z 14.11.1991 cały panel energetyki świeci ponieważ jeden z nadajników wówczas pracował jako piec CO .
Zdjęcie z 01.06.1992 wiadomo , już dawno po okresie grzewczym .
W związku z tym nasuwa się tu kolejna teza , mianowicie gdyby moja teoria była słuszna , to oznaczało by , że panel energetyczny na sali głównej służył tylko do sterowania zasilaniem nadajników i ich podzespołów . A drugi (główny) zapewne zlokalizowany był w którejś rozdzielni w prawym skrzydle .
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 717
Dołączył(a): 01 mar 2010, 11:51
Lokalizacja: Białystok

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia- Urządzenia zasilające

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron