Zasilanie obiektu

Dyskusja na temat systemu zasilania obiektu Radiofonicznego Ośrodka Nadawczego

Moderator: Łukasz-O

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 03 wrz 2017, 22:59

Raczej nie znajdziesz :) Plomby są tylko na zabezpieczeniu przedlicznikowym oraz jedna plomba legalizacyjna na liczniku.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez cubznpl » 03 wrz 2017, 23:16

No możliwe, ale było zdjęcie, na którym było widać całą skrzynkę i chyba było więcej plomb, nie tylko ta na liczniku wyżej.
Na moim oprócz plomb legalizacyjnych jest też zaplombowany przycisk, można go wciskać w celu zmiany danych na wyświetlaczu, ale plomba uniemożliwia obracanie go.
Ten w RCN jest inny, ale też ma plombę energi z prawej na górze, gdzieś był widoczny nawet napis Płock na niej, może ją skojarzyłem z tymi, które powinny być na pokrywie na dole.
Za dużo jest tych zdjęć, nie ogarniam :)
Załączniki
20170721_202306.jpg
Avatar użytkownika
cubznpl
Site Admin
 
Posty: 421
Dołączył(a): 04 mar 2011, 03:24
Lokalizacja: Płońsk

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 03 wrz 2017, 23:34

Przycisk jest również z reguły plombowany ale w tym konkretnym modelu licznika nie da się go zaplombować.
Plomby legalizacyjne są niezależne. Natomiast bardzo często jednym drucikiem plombują osłonkę zacisków i ten przycisk.

Bardzo często przy robotach gdy przychodzą plombować mają tylko jedną lub góra dwie plomby. Jedna idzie na licznik, a druga na rozdzielnię główną. Pal sześć jak jest w miarę mała. Gorzej jak ma gabaryty trzech dawnych budek telefonicznych. Potrafią jednym drutem plombowniczym opitolić wszystko i założyć jedną plombę :D Potem aby coś załączyć trzeba się przedzierać jak przez pajęczynę :D Uważając aby nie zerwać drutu.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez cubznpl » 04 wrz 2017, 00:06

To u mnie jest full wypas cud malina :mrgreen:
Załączniki
20170904_005357.jpg
Avatar użytkownika
cubznpl
Site Admin
 
Posty: 421
Dołączył(a): 04 mar 2011, 03:24
Lokalizacja: Płońsk

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 04 wrz 2017, 01:12

Faktycznie full wypas :D Widać Energa nie żałuje na plombach. W PGE i RWE załatwiłaby jedna i parę metrów drutu plombowniczego :mrgreen:
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez cubznpl » 04 wrz 2017, 01:58

W drugim liczniku mam nawet jedną więcej, dwie na pokrywie, tu jednak zaoszczędzili :)
Zaoszczędzili tam za to na wymianie licznika, bo to jeszcze Actaris elektromagnetyczny (ma diodę sygnalizującą brak fazy), a ponoć mieli w planach już jakiś czas temu zainstalować inteligentne liczniki z odczytem zdalnym jak w RCN.
Widziałem na chyba filmie z Konstantynowa, że w liczniku jest moduł GSM/GPRS (podłączony do anteny na słupie), czy to znaczy że jest tam też włożona jakaś karta sim???
W moim elektronicznym GSM brak, inkasent musi się fatygować.
Avatar użytkownika
cubznpl
Site Admin
 
Posty: 421
Dołączył(a): 04 mar 2011, 03:24
Lokalizacja: Płońsk

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Tadekmaj » 04 wrz 2017, 11:04

Liczniki z GPS instaluje się u tych, co to lubią sobie na lewo pociągnąć kilka kilowatów i od razu kółeczko się wolniej obraca i dioda mniej miga u dostawcy energii. Nic nie piszecie o tym, że w bliskiej odległości od radiostacji przy drodze na Lwówek, postawiono kilka wiatraków, elektrowni wiatrowej i być może staną też na terenie pola masztowego. Stąd ta nagłe uporządkowanie podstacji, bo być może będą się chcieli podpiąć do systemu energetycznego, wykorzystując istniejącą infrastrukturę podstacji RCN. o ile ona jeszcze należy do Orange. Stąd też może te wykopy o których pisze Robert. Trzeba będzie się temu przyglądać.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 481
Dołączył(a): 13 mar 2010, 23:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez cubznpl » 04 wrz 2017, 18:38

Jakaś grubsza akcja remontowa jest w Enerdze, u nas w rozdzielni WN i SN chyba pomalowali część poziomych kratownicowych wsporników od izolatorów (nie wiem jak to się fachowo nazywa) na biało, w każdym razie widziałem dziś jakies białe kratownice, a wcześniej ich nie było, wszystko było rdzawe.
Usunęli też część krzaczorów.
Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek tak schludnie tam wszystko wyglądało :-)
Na zdjęciu z Googla stan przed malowaniem.
Załączniki
rozdzelnia.PNG
Avatar użytkownika
cubznpl
Site Admin
 
Posty: 421
Dołączył(a): 04 mar 2011, 03:24
Lokalizacja: Płońsk

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 04 wrz 2017, 19:58

Tadekmaj napisał(a):Nic nie piszecie o tym, że w bliskiej odległości od radiostacji przy drodze na Lwówek, postawiono kilka wiatraków, elektrowni wiatrowej i być może staną też na terenie pola masztowego. Stąd ta nagłe uporządkowanie podstacji, bo być może będą się chcieli podpiąć do systemu energetycznego, wykorzystując istniejącą infrastrukturę podstacji RCN. o ile ona jeszcze należy do Orange. Stąd też może te wykopy o których pisze Robert. Trzeba będzie się temu przyglądać.

Wiatraki stoją tam już od kilku lat.
Taka akcja czyszczenia przeprowadzana jest raz na kilka lat, wycina się samosiejki i krzaki. W Konstantynowie tego nie robiono, bo linia i stacja nie należała prawdopodobnie do Energa.
Farmy wiatrowe buduje się od podstaw i nie wykorzystuje się do tego starej lokalnej, nieużywanej od lat infrastruktury, której de facto w Konstantynowie już nie ma.
Wiatraki w danej farmie są ze sobą połączone swoją własną siecią. Ta sieć zbiega się w rozdzielni wewnętrznej farmy. Nie wchodząc w szczegóły, na końcu podnosi się napięcie do 110kV i już kablem przesyła się prąd bezpośrednio do lokalnych GPZ-tów (w tym przypadku Szkarada), gdzie łączy się pośrednio lub bezpośrednio z krajowym systemem energetycznym. Tu jest to w miarę przejrzyście opisane: Link.

Wykopy o których pisze Robert to zwykła kradzież lub też dogadana akcja z zarządcą terenu. Wykopy są dokładnie w miejscach prowadzeni kabli do oświetlenia masztu, domku antenowego, wieżyczek sygnalizacyjnych i przepompowni. Zaczynają się również dobierać do kabli pomiędzy dawną stacją 110kV, a budynkiem głównym. Nie sądzę aby inwestor budujący farmę wiatrową rozpoczął prace od wykopywania starych kabli z terenu RCN ;)
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez soundsystem » 04 wrz 2017, 20:00

Wykopy sa by kable kraść a nie ukladac. Trasy ida z chirurgiczna precyzja istniejacego okablowania. Na polu masztowym wiatrakow nie bedzie bo prosciej sie jest z chłopem dogadac niz z orange
soundsystem
Ekspert
 
Posty: 383
Dołączył(a): 04 gru 2011, 21:38

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia- Urządzenia zasilające

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron