Zasilanie obiektu

Dyskusja na temat systemu zasilania obiektu Radiofonicznego Ośrodka Nadawczego

Moderator: Łukasz-O

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez anodowy » 04 sty 2014, 16:00

ciekawe po co było "zasilanie zewnetrzne.." zamiast zasilanie prostownika III a może dodatkowa linia dosyłowa na czas stanu wojennego? jesli troche pracowała to mysle ze nie na wlasnym agregacie tylko z pewniejszego zródla - tutaj.
dwa pozostałe pśtyczki to prostownik 10A 1 i 2. Po plastrze widać ze pochodzi z dobrych lat a więc może z poprzedniej epoki generała. szafa sterowniczo-kontrolna do akumulatorów dla potrzeb chyba TN60 NECa, dehydratora, czujek UV i wiatromierza.
Załączniki
zas neca.jpg
anodowy
Ekspert
 
Posty: 265
Dołączył(a): 11 sie 2011, 06:29

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 04 sty 2014, 23:41

Faktycznie ciekawostka, tym bardziej, że mieli etykieciarkę która wytłaczała napisy na samoprzylepnej taśmie:
Szafa zasilania.jpg

Stan wojenny raczej nie pozbawił ich wyposażenia gospodarczo-technicznego, ale kto wie??? ;) Może celowo schowano przed wojskiem co cenniejsze dobra techniczne :lol:
Nie wiem, czy nawet na warsztacie nie mieli jakiejś mini frezarki do tabliczek opisowych. Fabryczny panel sterowniczy miał w skrajnych częściach "rezerwy" a po pewnym czasie lewa "rezerwa" stała się "chłodzeniem sztucznej anteny" z wygrawerowanym opisem:
Panel.jpg
DSC_0048.JPG


W czasach wegetacyjnych i pewnie już po rozdaniu pracownikom sprzętów, ratowano się zwykłym flamastrem, który posłużył do przemianowania prawej "rezerwy" na "zasilanie elektryczne - kocioł" namazane na bloku sygnalizacyjnym:
Zasilanie kotła.jpg
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1654
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez anodowy » 06 sty 2014, 19:34

czasy wegetacyjne to chwila oddechu od sztywnego fasonu PRL, czas na robótki poza dokumentacją w imie szeroko pojętej wolności obywatelskiej jak i mechanicznej. Ciekawe to były czasy gdzie pewnie przez jeden dzień, człowiek ciężko pracował na warsztacie i robił plastykową tabliczke z opisem. Jednak cały czas, z każdym dniem sprawa ośrodka nadawczego leciała w dół by doszczętnie zaliczyć glebe. Wtedy pisanie pisakiem to była już nowoczesność i czynnośc względnie tania ekonomicznie.
anodowy
Ekspert
 
Posty: 265
Dołączył(a): 11 sie 2011, 06:29

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 10 sie 2014, 22:28

W nawiązaniu do Link, mapy OSM zostały zaktualizowane:
Zasilanie.jpg
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1654
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez soundsystem » 18 lut 2015, 16:01

Witam.
Przejeżdżając ostatnio przez Konstantynów podjechałem pod stacje zasilającą. W wewnętrznym ogrodzeniu jest furtka obok której jest jakiś przełącznik (może dzwonek) i podświetlana wnęka przesłonięta szybką. i pytanie do czego mógł służyć ten przełącznik i co było na podświetlanej szybie??
Załączniki
20150213_121106.jpg
soundsystem
Ekspert
 
Posty: 393
Dołączył(a): 04 gru 2011, 21:38

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez roberto » 18 lut 2015, 16:40

DSCF4144.jpg


Zastanawialiśmy się nad tym kiedyś . Była pewna procedura obowiązująca pracowników straży przemysłowej , dotycząca obchodu terenu . W co najmniej kilkunastu miejscach zainstalowane były przyciski , które kolejno załączał wartownik podczas obchodu , dzięki czemu dowódca widział i miał pewność że ten faktycznie patroluje określony rejon . Bardzo możliwe , że jednym z takich punktów była brama do podstacji .
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 726
Dołączył(a): 01 mar 2010, 11:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez soundsystem » 20 lut 2015, 08:21

Ciekawe gdzie były zlokalizowane jeszcze inne przyciski od tego systemu??
No i co za informacja była na podświetlanej szybce??
soundsystem
Ekspert
 
Posty: 393
Dołączył(a): 04 gru 2011, 21:38

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 20 lut 2015, 22:48

Mogę się mylić ale moim zdaniem to coś w rodzaju instalacji przyzywowej (dzwonka). Wejście na taką stacje musiało być zawsze zamknięte - nawet podczas prac konserwacyjnych. Są sytuacje, że trzeba przywołać kogoś z ekipy do bramy. Ciekawostką jest brak takiego przycisku od furtki po drugiej stronie.
Nie wiadomo, czy przeszklone drzwiczki to podświetlenie, równie dobrze mógł być tam wyłącznik do sterowania oświetleniem terenu stacji. Z głównej rozdzielnicy sterowania oświetleniem terenu nie można było załączyć oświetlenia stacji. Był to osobny obiekt w obiekcie ;)
Obok bramy wewnętrznej po prawej stronie na płocie jest też tajemnicza skrzynka:
KIF_0412.JPG


Kiedyś faktycznie rozmawialiśmy o punktach kontrolnych dla wartowników ale z tego co pamiętam mowa była o skrzynkach telefonicznych:
Okolice domku antenowego na polu masztowym
telefon.jpg

Przed garażami
Telefon 2.jpg

Płot stacji 110kV
Telefon 3.jpg

Takich skrzynek było pełno, min. przy każdej wieżyczce, jednak szybko stały się łupem złomiarzy.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1654
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez soundsystem » 22 lut 2015, 19:37

Łukaszu dziwi mnie jedynie fakt że na mapie która wisi w budynku RCN i na ktorej są naniesione podziemne instalacje nie ma np linii kablowych idących do tych skrzynek telefonicznych o których piszesz. Nie ma też kabli do tych tajemniczych przełączników przy bramie.
soundsystem
Ekspert
 
Posty: 393
Dołączył(a): 04 gru 2011, 21:38

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 23 lut 2015, 00:26

soundsystem napisał(a):Łukaszu dziwi mnie jedynie fakt że na mapie która wisi w budynku RCN i na ktorej są naniesione podziemne instalacje nie ma np linii kablowych idących do tych skrzynek telefonicznych o których piszesz. Nie ma też kabli do tych tajemniczych przełączników przy bramie.


Być może w latach 90-tych podjęto decyzje o zaniechaniu łączności telefonicznej dla wartowników na terenie i linie skreślono z inwentarza lub po prostu stały się niepotrzebne. Ta mapa ukazuje projekt z 1993r, gdzie naniesione są wykorzystywane instalacje oraz projektowane.
Ale zanim zaczniemy dywagować, warto zapoznać się z instrukcją K1 (Mapa zasadnicza). Np. litera A kable lokalizowane wykrywaczem - czyli położenie niepewne lub B dane branżowe. Wynika z tego, że zarówno opierano się na starej dokumentacji jak również w innych przypadkach na lokalizacji wykrywaczami.
Sama ilość kabli i ich przeznaczenia też się nie zgadzają w niektórych przypadkach. Np. doprowadzenie zasilania do domku antenowego i masztu lub kabli 6kV. Te linie bardziej odzwierciedlają trasy kablowe niż ilość kabli lub ich przeznaczenie.
Co do przycisku przy bramie. Opracowanie nie uwzględnia stacji 110kV, w przeciwnym razie rysunek byłby w tym miejscu cały zaczerniony kablami sterowniczymi, które leżały w podziemnych kanałach na całym jej terenie.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1654
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia- Urządzenia zasilające

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość