Zasilanie obiektu

Dyskusja na temat systemu zasilania obiektu Radiofonicznego Ośrodka Nadawczego

Moderator: Łukasz-O

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 16 maja 2017, 17:52

Zostanie to niebawem wszystko jeszcze raz dokładnie opisane.

W budynku nastawni znajdowały się urządzenia sterowniczo-sygnalizacyjne strony 110kV.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Tadekmaj » 23 maja 2017, 09:48

Widocznie całe okablowanie było ułożone pod ziemią za wyjątkiem przewodów od anteny sterującej na linii płockiej. Dobrze ze powstanie nowy wiarygodny schemat z dokładnym opisem poszczególnych elementów podstacji.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 481
Dołączył(a): 13 mar 2010, 23:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Tadekmaj » 02 wrz 2017, 19:04

Należą się wielkie brawa dla Energetyki Płock, za doprowadzenie i uporządkowanie otoczenia podstacji energetycznej RCN. do jako takiego wyglądu. Widać, że wiele pracy włożono w wycinkę drzew i różnego rodzaju samosiejek, zalegający obszar przebiegu nad obu liniami wysokiego napięcia 110kV. Podstację teraz już widać od drogi 577. To jest tak, jak było w czasach funkcjonowania radiostacji. Po 1991 różnie z tym bywało zazwyczaj żle do tego stopnia, że gałęzie dotykały przewodów WN.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 481
Dołączył(a): 13 mar 2010, 23:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez soundsystem » 03 wrz 2017, 14:31

Wycięte to bylo na poczatku lipca. Drewno wywieziono drobne zostało pocięte na drobne i zostawione
soundsystem
Ekspert
 
Posty: 383
Dołączył(a): 04 gru 2011, 21:38

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 03 wrz 2017, 20:33

Wycieli, bo Orangę najprawdopodobniej zrzekł się infrastruktury stacji i przekazał ją ZE. Ma to swoje plusy, Orange nie musi tego konserwować, a jak np. ktoś ukradnie trafo to przyjadą z ZE i zamontują nowe gratis.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez cubznpl » 03 wrz 2017, 21:09

Tam chyba operatorem jest Energa?
U nas niedawno latali czarnym helikopterem z kamierą termowizyjną i innymi szpejami nad liniami SN, czym u niektórych wywołali panikę, aż ludzie dzwonili do gazety lokalnej :-)
U mnie na działce była też ekipa naziemna, zapisali słupy SN do wymiany, bo wyglądają już kiepsko.
(Mam linię SN u siebie na działce).
Chyba mają też w planach wymianę linek na ten nowoczesny przewód, zapomniałem jak się nazywa.
Być może ta wycinka w Konstantynowie to efekt tej samej akcji.
Kilka lat temu wymienili u nas całą sieć NN, są już "warkocze" AsXSn zamiast linek nieizowanych.
Avatar użytkownika
cubznpl
Site Admin
 
Posty: 421
Dołączył(a): 04 mar 2011, 03:24
Lokalizacja: Płońsk

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 03 wrz 2017, 21:57

Energa? A nie czasem PGE?
Tu jest mapka: Link.
W zasadzie to tak na pograniczu, nie mam pewności.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez cubznpl » 03 wrz 2017, 22:15

Wydawało mi się, że na liczniku w RCN są plomby Energa Płock, takie same jak u nas, widziałem je na zdjęciach, ale tych starszych, na ostatnich nie widać.
Gdzieś je mam, musze poszukać.

Tak, to na 100% Energa, oddział Płock, rejon Gostynin:

http://www.energa-operator.pl/centrum_i ... .xml#r1006
Avatar użytkownika
cubznpl
Site Admin
 
Posty: 421
Dołączył(a): 04 mar 2011, 03:24
Lokalizacja: Płońsk

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 03 wrz 2017, 22:40

Chyba masz racje, to jednak Energa.
Plomby są tylko legalizacyjne na samym liczniku (urządzeniu). Co ciekawe na liczniku nie ma plomb na śrubach osłonki zacisków przewodów. Można kraść do woli ;) Ale ostrzegam. Licznik ten ma czujnik zdjęcia pokrywy i każde jej zdjęcie jest rejestrowane w urządzeniu. Na wyświetlaczu powinien się również wyświetlić odpowiedni znaczek.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1635
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez cubznpl » 03 wrz 2017, 22:47

Widać ktoś je zerwał niedawno, na jakimś starszym zdjęciu widziałem plomby Energi na pokrywie licznika, te takie z "kołowrotkiem" z zatrzaskiem.
Jeśli znajdę to zdjęcie to je tu wkleję.
Avatar użytkownika
cubznpl
Site Admin
 
Posty: 421
Dołączył(a): 04 mar 2011, 03:24
Lokalizacja: Płońsk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia- Urządzenia zasilające

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron