Zasilanie obiektu

Dyskusja na temat systemu zasilania obiektu Radiofonicznego Ośrodka Nadawczego

Moderator: Łukasz-O

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Tadekmaj » 21 mar 2013, 08:46

Głowy nie dam, ale być może jest mostek pomiędzy obydwoma liniami na rozwidleniu Gąbin - Szkarada. Można to rozumieć, jaka tzw. połaczenie awaryjne na wypadek uszkodzenia którejś z linii zasilającej obecny RCN. Tak ja to rozumuję. :shock:
Załączniki
DSCN2408.JPG
Miejsce zmostkowania obu linii 110kV.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 419
Dołączył(a): 14 mar 2010, 00:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 21 mar 2013, 16:52

Tadekmaj napisał(a):Głowy nie dam, ale być może jest mostek pomiędzy obydwoma liniami na rozwidleniu Gąbin - Szkarada. Można to rozumieć, jaka tzw. połaczenie awaryjne na wypadek uszkodzenia którejś z linii zasilającej obecny RCN. Tak ja to rozumuję. :shock:


Przecież ten mostek widać na tym zdjęciu i nie jest żadnym awaryjnym - łączy dwa GPZ-ty z powodu nieczynnego Konstantynowa:
jr.jpg


To że przewody od strony Konstantynowa dochodzą do słupa, nie oznacza, że są podłączone z przewodami Gąbin - Szkarada. To jest widoczne na zdjęciach które dysponujemy. Należy je tylko powiększyć i prześledzić "druty". Ja tam nie byłem a widzę. Panowie stawiam flaszkę jeśli jest inaczej. Linia Gąbin - Szkarada ciągle jest na 110kV inaczej nie miałaby sensu bytu. Zwróćcie uwagę na kawałek słupa przelotowego (prawa strona fotki), ten nie utrzymałby naciągu przewodów w stronę Konstantynowa (mocowanie izolatora oraz konstrukcja słupa). Teraz chyba już jasne dlaczego przewody są odłączone ale ciągle doprowadzone (trzymane przez słup mocny). Ten sam słup z zaznaczonymi przewodami jest w moim poprzednim poście tyle, że fotka zrobiona z naprzeciwka - pewnie z drogi.

Mogę się jedynie mylić co do miejsca podania 15kV na linie Sochaczew ( za rozwidleniem). Posiłkowałem się do tego celu jedynie mapą topograficzną z Geoportalu z naniesioną linia średniego napięcia i zobrazowałem to na mapce z Wikimapii.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1490
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez soundsystem » 21 mar 2013, 18:58

Oj Łukasz jak bede pos swietach sie wybieral to chetnie Cię zabiorę i zrobimy pelna dokumentacje tego problemu
soundsystem
Ekspert
 
Posty: 315
Dołączył(a): 04 gru 2011, 22:38

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Tadekmaj » 21 mar 2013, 21:23

Nie zły pomysł z tą dokumentacją obecnego stanu infrastruktury energetycznej zasilającej w przeszłości jak i obecnie RCN. w Konstantynowie. Możemy się spotkać i wspólnie prześledzić obie liniie , ale nie będzie to łatwe, bo nie wszędzie da się podjechać samochodem i trzeba będzie zasuwać na nogach w niezbyt, przyjaznym rolniczym terenie.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 419
Dołączył(a): 14 mar 2010, 00:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 21 mar 2013, 21:42

Dlatego wczesną wiosną zaraz po roztopach, nie jest to dobry pomysł. Lepiej w maju.
Na dzień dzisiejszy w Warszawie leży śnieg, nawet dziś padał, ciekawe jak w Konstantynowie.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1490
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Bartosz » 21 mar 2013, 23:35

No w Konstantynowie również bardzo dużo śniegu , miejscami spore zaspy i mniej więcej 15 cm. śniegu. Tutaj również cały dzień padał świeżutki śnieg :) . Powiem wam , że droga do linii WN nie jest wcale aż taka trudna jak się wydaje. Niedługo pokaże wam mapkę z prostym dojazdem. Droga idzie cały czas dosłownie jakieś 100 może 200 metrów od linii WN :) Na razie nie radzę jechać do Konstantynowa bo jak to wszystko się roztopi, to w kaloszach nie da się wejść, tyle tam wody będzie ;)
Bartosz
Ekspert
 
Posty: 396
Dołączył(a): 08 kwi 2011, 14:10

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Tadekmaj » 23 mar 2013, 09:18

Wobec tego panowie, spotykamy się w jakiś ciepły majowy dzień, rowerki do bagażników, bo do przemieżenia jest sporo kilometrów od Gąbina do Szkarady. Termin do ustalenia. :P
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 419
Dołączył(a): 14 mar 2010, 00:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez soundsystem » 24 mar 2013, 22:06

ok ja sie pisze.
soundsystem
Ekspert
 
Posty: 315
Dołączył(a): 04 gru 2011, 22:38

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 24 mar 2013, 23:06

Wybaczcie ale mój rower jest w takim stanie, że wstyd nawet do bagażnika włożyć :D Pójdę pieszo, chyba że któryś z kolegów weźmie mnie na ramę ;)
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1490
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez soundsystem » 25 mar 2013, 10:05

Ja mysle ze nawet przed roztopami mozna jakas wyprawe zorganizowac. bo po co czekaC?
soundsystem
Ekspert
 
Posty: 315
Dołączył(a): 04 gru 2011, 22:38

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia- Urządzenia zasilające

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron