Zasilanie obiektu

Dyskusja na temat systemu zasilania obiektu Radiofonicznego Ośrodka Nadawczego

Moderator: Łukasz-O

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Tadekmaj » 05 wrz 2017, 12:47

Wiatraki to stoją od kilku lat ale w Sannikach i to nie daleko podstacji w Szkaradzie a te obok RCN są nowe, bo jeszcze rok temu ich nie było. A to że wyciągają kable, to może dlatego, że chcą oczyścić teren, bo nikt nie kupi, bo na co komu tyle ziemi, osiedla tam nie będą budować.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 485
Dołączył(a): 13 mar 2010, 23:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 05 wrz 2017, 22:00

Tadekmaj napisał(a):Wiatraki to stoją od kilku lat ale w Sannikach i to nie daleko podstacji w Szkaradzie a te obok RCN są nowe, bo jeszcze rok temu ich nie było.

Tak czy inaczej, wiatraków nie podłącza się bezpośrednio do lokalnych linii SN, czy nawet WN tylko do GPZ-tów.

Tadekmaj napisał(a):A to że wyciągają kable, to może dlatego, że chcą oczyścić teren, bo nikt nie kupi, bo na co komu tyle ziemi, osiedla tam nie będą budować.

Wierzysz w cuda? ;)
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1652
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez cubznpl » 05 wrz 2017, 22:18

Energa chyba szykuje wycinkę na maksa, już jest zamówienie na rok 2018-2019:

http://www.energa-operator.pl/26673.xml
Avatar użytkownika
cubznpl
Site Admin
 
Posty: 435
Dołączył(a): 04 mar 2011, 03:24
Lokalizacja: Płońsk

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 05 wrz 2017, 22:48

Widać Energa przeprowadza wielkie porządki :D
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1652
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez cubznpl » 05 wrz 2017, 23:09

Łukasz-O napisał(a):Widać Energa przeprowadza wielkie porządki :D


No raczej, są aktywni jak nigdy. Może ktoś ich postraszył :-)
Najwyższy czas, bo w słupach SN na mojej działce już od dawna widać gołe pręty zbrojeniowe, a linia często się psuje przy burzach lub wichurach.
A ostatnia wycinka drzew przy liniach była chyba jeszcze w PRL, zupełnie to zaniedbali, po wymianie linek na przewody izolowane drzewostan pozostał bez zmian.
Avatar użytkownika
cubznpl
Site Admin
 
Posty: 435
Dołączył(a): 04 mar 2011, 03:24
Lokalizacja: Płońsk

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 05 wrz 2017, 23:19

Jeśli masz na działce uszkodzone słupy (widoczne zbrojenie), musisz zgłaszać pisemnie. Masz prawo czuć się zagrożony. Wtedy muszą odpowiedzieć na pismo. Będziesz przynajmniej wiedział na czym stoisz.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1652
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez cubznpl » 05 wrz 2017, 23:53

Łukasz-O napisał(a):Jeśli masz na działce uszkodzone słupy (widoczne zbrojenie), musisz zgłaszać pisemnie. Masz prawo czuć się zagrożony. Wtedy muszą odpowiedzieć na pismo. Będziesz przynajmniej wiedział na czym stoisz.


Był już pracownik Energi, który je zapisał do wymiany, w sumie dopiero wtedy zauważyłem te braki betonu, z daleka ich nie widać.
Nieopodal na tej lini został też zamontowany chyba odłącznik radiowy (niedaleko jest trafo).
Co ciekawe, przy okazji jakichś innych prac przy SN podłączono generator spalinowy do trafa, pierwszy raz widziałem u nas taki wypas.
Avatar użytkownika
cubznpl
Site Admin
 
Posty: 435
Dołączył(a): 04 mar 2011, 03:24
Lokalizacja: Płońsk

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Tadekmaj » 06 wrz 2017, 12:50

A co to ma wspólnego z kwestiami związanymi z zasilaniem RCN w Konstantynowie. Tylko to powinno nas interesować. Zrobiono porządek wokół linii WN do podstacji a może raczej do transformatora 15kV, który może jeszcze coś tam zasila lub nie. Ale jako dostawca energii ma taki obowiązek dbać o infrastrukturę, dopóki odbiorca nie zgłosi rezygnacji z poboru i zdemontowania przyłącza wraz z licznikiem.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 485
Dołączył(a): 13 mar 2010, 23:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez cubznpl » 06 wrz 2017, 14:37

Dostawca tak o to "dbał", iż teraz ma pracę na wiele miesięcy. Ja także jestem klientem Energi, obudzili się w tym roku.
Avatar użytkownika
cubznpl
Site Admin
 
Posty: 435
Dołączył(a): 04 mar 2011, 03:24
Lokalizacja: Płońsk

Re: Zasilanie obiektu

Postprzez Łukasz-O » 06 wrz 2017, 17:44

Tadekmaj napisał(a): Zrobiono porządek wokół linii WN do podstacji a może raczej do transformatora 15kV, który może jeszcze coś tam zasila lub nie. Ale jako dostawca energii ma taki obowiązek dbać o infrastrukturę, dopóki odbiorca nie zgłosi rezygnacji z poboru i zdemontowania przyłącza wraz z licznikiem.


Zasila przede wszystkim alarm oraz ostatnio również oprawę przeszkodową zamontowaną na wieży LR, którą wreszcie uruchomili na nowo. Niestety świeci już tylko światłem ciągłym.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1652
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia- Urządzenia zasilające

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości