Lampy nadawcze

Nadajniki BROWN BOVERI

Re: Lampy nadawcze

Postprzez zarowka_1234 » 24 sty 2012, 16:08

To jak w końcu było z tymi lampami rozbieralnymi? Na terenie RCN można było (po pewnym zużyciu lampy) wymienić pewne elementy, i dalej z lampy korzystać (po wcześniejszym wypompowaniu powietrza)? Czy lampa była regenerowana w Szwajcarii? Pompy próżniowe pracowały cały czas, czy tylko po regeneracji?
Co się działo z wyeksploatowanymi lampami jednorazowymi? Wracały do Brown Boveri?
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Lampy nadawcze

Postprzez roberto » 24 sty 2012, 20:55

Marcin napisał(a):Ja bym też w miarę możliwości prosił o udostępnienie schematu ideowego nie tyle modulatora, co amplifikatora. :roll:
Pozdrawiam.


Odrobinę cierpliwości ! Niebawem oczom waszym ukażą się i schematy , i opisy , tu nie ma żadnych tajemnic ;) .

zarowka_1234 napisał(a):To jak w końcu było z tymi lampami rozbieralnymi? Na terenie RCN można było (po pewnym zużyciu lampy) wymienić pewne elementy, i dalej z lampy korzystać (po wcześniejszym wypompowaniu powietrza)? Czy lampa była regenerowana w Szwajcarii? Pompy próżniowe pracowały cały czas, czy tylko po regeneracji?
Co się działo z wyeksploatowanymi lampami jednorazowymi? Wracały do Brown Boveri?


Wszystkie lampy były nierozbieralne w warunkach warsztatowych na obiekcie .
Zużyte odsyłano do fabryki BROWN BOVERI w Niemczech , gdzie poddawane były regeneracji .
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 712
Dołączył(a): 01 mar 2010, 12:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Lampy nadawcze

Postprzez zarowka_1234 » 24 sty 2012, 21:07

Te "jednorazowe" również wracały i były regenerowane?
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Kilka renderigów z projektu masztu Rinoceros

Postprzez Slawek » 24 sty 2012, 21:40

kevin napisał(a):Specjalnie dla Sławka "surowa" anoda BTSa na stole. (żeby nie uszkodzić radiatora).
(zdjęcie zawiera lokowanie produktu)


Dziękuję. Marku, nawet nie wiesz jak te lampy są dla mnie istotne. Animacja przepiękna.
Czy istnieje możliwość narysowania kompletnej lampy ?
A pro po podobno w pomieszczeniu z panelami nadajników, stał rozebrany BTS pokazowy.
Ciekawe jak wyglądała bezpośrednio żarzona podwójna katoda.
Widziałem katodę jednej z lamp starej 200 kW Tesli z Raszyna.

Pozdrawiam
-Sławek-
Slawek
 

Re: Lampy nadawcze

Postprzez kevin » 25 sty 2012, 00:40

Proces produkcji musi potrwać... na razie obróbka cieplna miedzi, szlifowanie żeber radiatora, frezowanie rowków...Już się topi szkło.
Podpowiedzcie jak wyglądał żarnik katody, siatka sterująca.
Załączniki
s5.jpg
kevin
 
Posty: 24
Dołączył(a): 18 gru 2011, 19:53

Re: Lampy nadawcze

Postprzez Marcin » 25 sty 2012, 02:07

Kevin - tak z czystej ciekawości - ile Ci ten program zżera zasobów komputera?
Marcin
 

Re: Lampy nadawcze

Postprzez Kolekcjoner93 » 25 sty 2012, 10:16

Hehe... widać że zapału do stworzenia modeli 3D komponentów radiostacji nie brakuje... :)
Jak tak dalej pójdzie to cały RCN rzeczywiście odbudujemy :mrgreen:
PS. W jakim programie zrobiony jest rendering anody lampy?
Kolekcjoner93
Ekspert
 
Posty: 143
Dołączył(a): 02 gru 2011, 20:27

Re: Lampy nadawcze

Postprzez Łukasz-O » 25 sty 2012, 21:36

Mam zdjęcia FQS 15. Wiem, że trochę inna ;) Fotki są z każdej strony z której, było to tylko możliwe - łącznie z dedykacją od pracowników RCN Konstantynów. Jeśli się przyda to wyśle.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1616
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Lampy nadawcze

Postprzez roberto » 25 sty 2012, 22:28

To i ja może coś dorzucę od siebie ;) .
Fragment dokumentacji fabrycznej BTS150-2 + układ chłodzenia .
Poza samą lampą (pdf-ka ogólno dostępna na necie) dokładne rozmiary bojlera o fabrycznym symbolu SG 150a , oraz poszczególnych elementów układu chłodzenia tej lampy .
Załączniki
BTS [08].jpg
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 712
Dołączył(a): 01 mar 2010, 12:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Lampy nadawcze

Postprzez kevin » 25 sty 2012, 23:12

Szkoda, że nigdzie nie ma przekroju tej lampy. Pomijając zabawę w malowanki, po prostu ciekawi mnie jej konstrukcja. Czy np. siatka sterująca jest płaska czy ma postać cylindryczną?
Jeśli chodzi o wizualizację.... zasobów zużywa raczej mało. Projekt zajmuje ok 1MB, program (3DS Max) z otwartym projektem to niecałe 100MB, to ok 30000 wielokątów.
Wypolerowałem i wkleiłem szklany cylinder.
Załączniki
s6a.jpg
kevin
 
Posty: 24
Dołączył(a): 18 gru 2011, 19:53

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia- Urządzenia nadawcze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron