Kilka renderigów z projektu masztu Rinoceros

Maszt Nadawczy, linia fiderowa, domek antenowy

Moderator: Łukasz-O

Kilka renderigów z projektu masztu Rinoceros

Postprzez Yankes » 15 sty 2012, 17:21

Jak obiecałem, umieszczam tu narazie kilka renderingów masztu, który wykonałem w programie Rinoceros. Program zużywa dużo pamięci do przeliczeń i dlatego linię fiderową tworzą tylko 3 przęsła, więcej powodowało wyłaczanie programu. Chciałem umieścić więcej szczegułów, np.śruby itp. ale program nie poradziłby sobie z taką ilością informacji do przetworzenia. Proszę o komentarze
Załączniki
14.jpg
13.jpg
12.jpg
Yankes
 
Posty: 15
Dołączył(a): 12 sty 2012, 22:33
Lokalizacja: Września

Re: Kilka renderigów z projektu masztu Rinoceros

Postprzez Yankes » 15 sty 2012, 17:26

Kolejne zrzuty
Załączniki
17.jpg
16.jpg
15.jpg
Yankes
 
Posty: 15
Dołączył(a): 12 sty 2012, 22:33
Lokalizacja: Września

Re: Kilka renderigów z projektu masztu Rinoceros

Postprzez Yankes » 15 sty 2012, 17:28

Tu następne
Załączniki
20.jpg
19.jpg
18.jpg
Yankes
 
Posty: 15
Dołączył(a): 12 sty 2012, 22:33
Lokalizacja: Września

Re: Kilka renderigów z projektu masztu Rinoceros

Postprzez Yankes » 15 sty 2012, 17:29

I to na dziś wszystko
Załączniki
22.jpg
21.jpg
Yankes
 
Posty: 15
Dołączył(a): 12 sty 2012, 22:33
Lokalizacja: Września

Re: Kilka renderigów z projektu masztu Rinoceros

Postprzez maciek » 15 sty 2012, 17:35

Wow :o
Model super, ale z tego co wiem to ostatnie przęsło linii fiderowej stało na czterech "nogach". Dwie pod "kołem" pionowo i dwie od strony głównego budynku, pochyłe.
Widać to w 05:53 drugiej części "Kwantu" o naszej radiostacji.
edit: Jeśli to cały maszt, to na górze jest inna oprawa: http://www.rcnkonstantynow.pl/galeria/main.php?g2_itemId=1772
Wiem, wiem. Czepiam się, ale zasada mojego tatusia: "Robimy dobrze i dokładnie, albo wcale" ;) :)
maciek
 
Posty: 32
Dołączył(a): 27 gru 2011, 19:36
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów

Re: Kilka renderigów z projektu masztu Rinoceros

Postprzez roberto » 15 sty 2012, 18:27

Świetny projekt !
Jeżeli chodzi o szczegóły , brakuje mi tylko rury dostrojczej , która była bardzo charakterystycznym elementem tego masztu .
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 711
Dołączył(a): 01 mar 2010, 12:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Kilka renderigów z projektu masztu Rinoceros

Postprzez Łukasz-O » 15 sty 2012, 18:41

Zrobiłeś to rewelacyjnie! Chylę czoła!
Ostatni element a raczej pomost był trochę inny, w przeciwieństwie do pozostałych można było dojść do ściany na której był szyb dźwigu. Oprawa na szczycie była jedna zaraz przy drabinie włazowej - to już zauważył kolega powyżej. Drabina włazowa powinna być trochę bardziej oddalona od szybu. 10m poniżej ostatniego pomostu był też pomost do którego dojeżdżała winda. Nie jestem pewien (nie wiem czy wszędzie) powinny być też poziome stężenia w okolicach kołnierzy.
Brakiem śrub się nie przejmuj - mało istotny detal. Głupi nie zauważy a mądry zrozumie.
Oglądając te zrzuty byłem naprawdę w szoku. Zrobiłeś kawał dobrej roboty!
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1616
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kilka renderigów z projektu masztu Rinoceros

Postprzez Bartosz » 15 sty 2012, 19:22

Świetny projekt! Powiem tylko tyle - Wyszło Ci to rewelacyjnie! :D
Bartosz
Ekspert
 
Posty: 395
Dołączył(a): 08 kwi 2011, 14:10

Re: Kilka renderigów z projektu masztu Rinoceros

Postprzez Yankes » 15 sty 2012, 23:42

Dziękuję za uwagi, o wszystkich szczegółach nie wiedziałem. Jeśli chodzi o linię fiderową wiedziałem o podporze z 4 słupami, chciałem zrobić całą linię ale już po 300 m fidera program zaczął się wieszać i spasowałem, o rurze dostrojczej też wiedziałem, mam sporo zdjęć masztu i widać ją, ale każdy dodatkowy element dodany do konstrukcji zawiesi program. Oglądająć zdjęcia masztu zauważyłem, że stężenia są na co drugim elemencie w kolorze czerwonym. Czy ma ktoś z was koledzy foto lampy przeszkodowej na szczycie i kształt ostatniego podestu?
Yankes
 
Posty: 15
Dołączył(a): 12 sty 2012, 22:33
Lokalizacja: Września

Re: Kilka renderigów z projektu masztu Rinoceros

Postprzez Slawek » 16 sty 2012, 01:55

Yankes napisał(a): Jeśli chodzi o linię fiderową wiedziałem o podporze z 4 słupami, chciałem zrobić całą linię ale już po 300 m fidera program zaczął się wieszać i spasowałem, o rurze dostrojczej też wiedziałem, mam sporo zdjęć masztu i widać ją, ale każdy dodatkowy element dodany do konstrukcji zawiesi program.


To nie ważne, maszt jest poprostu przepiękny - jak żywy.
Stworzony wirtualnie od nowa /wspaniałe odwzorowanie detali/.
Na pewno kosztowało to bardzo dużo cierpliwości i pracy.
Dziękuję i Gratuluję. Jestem pełen uznania dla Kolegi.
Po prostu brakuję mi słów - jest SUPER !!!

Pozdrawiam
-Sławek-
Slawek
 

Następna strona

Powrót do Technikalia- Instalacja Antenowa

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość