Maszt radiolinii

Dyskusja na dowolne tematy

Maszt radiolinii

Postprzez Bartosz » 18 wrz 2011, 13:42

Mnie również zastanawia pewna rzecz a mianowicie dlaczego ma maszcie radiolinii nie pozakładali anten telefonicznych itp. Wieża stoi bezczynnie od tylu lat a na niej ani jednej przekaźnikowej anteny np. do internetu? :? :D
Bartosz
Ekspert
 
Posty: 400
Dołączył(a): 08 kwi 2011, 13:10

Re: Maszt radiolinii

Postprzez zarowka_1234 » 18 wrz 2011, 17:52

Nie ma sensu zakładać tam przekaźników od telefonii komórkowej, od internetu itd. bo mało kto dookoła mieszka. Najbliższe zabudowania znajdują się kilka km od radiostacji. A i tak to zabudowanie nie jest gęste. Więc zakładanie tam tego typu anten by się po prostu nie opłacało.
Co innego nadajniki radiowe czy telewizyjne. Chodź i to byłoby bez sensu skoro dociera tam dobry i silny sygnał z Raszyna.
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 10:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Maszt radiolinii

Postprzez Bartosz » 18 wrz 2011, 18:06

No tak ale przecież przekaźniki telefonii komórkowej nie mają zasięgu 1 km. a internet radiowy by się przydał ;)
Bartosz
Ekspert
 
Posty: 400
Dołączył(a): 08 kwi 2011, 13:10

Re: Maszt radiolinii

Postprzez zarowka_1234 » 19 wrz 2011, 16:10

Zasięg stacji BTS dla zwykłych telefonów wynosi 5-7km. Skoro dookoła powstały już stacje przekaźnikowe to nie ma sensu zakładać tutaj następnej. Kolejna rzecz, stacje znajdują się zapewne na wieżach, innych wyższych budowlach których właścicielami są ludzie. Emitel za postawienie BTS-a na maszcie radiolinii zawołał by pewnie tyle kasy, że operator od razu by zrezygnował.
Internet radiowy również nie miał by za bardzo sensu, taki internet oferują z reguły prywaciarze, a tych to już na pewno nie stać na postawienie tam swoich anten. I skąd taki prywaciarz doprowadził by do Konstantynowa internet dla swojego przekaźnika? Żeby to działało dobrze to internet trzeba by ciągnąć nie wiadomo skąd, a to jak wiadomo też kosztuje.
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 10:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Maszt radiolinii

Postprzez TAN » 19 wrz 2011, 19:01

"Emitel za postawienie BTS-a na maszcie radiolinii zawołał by pewnie tyle kasy, że operator od razu by zrezygnował. "

Emitel może sobie wołać.

Wieża jest narazie jeszcze własnościa TP. a ta jak pies ogrodnika nikomu nie udzieli dzierżawy na obiekcie RCN.
TAN
Ekspert
 
Posty: 131
Dołączył(a): 18 sty 2011, 22:19

Re: Maszt radiolinii

Postprzez roberto » 19 wrz 2011, 19:56

TAN napisał(a):"
Wieża jest narazie jeszcze własnościa TP. a ta jak pies ogrodnika nikomu nie udzieli dzierżawy na obiekcie RCN.


Trafne sformułowanie !
Plany wykorzystania RCN jeszcze za czasów pracy ekipy technicznej , kilka lat po katastrofie były bardzo niejasne . Pierwotnie planowano przekształcić główny budynek stacyjny pod centrum szkoleniowo- konferencyjne TP S.A. , były też plany podziału terenu na działki ponoć dla oficjeli , jeszcze za czasów gdy większość kapitału TP stanowiła własność skarbu państwa .
Generalnie obiekt tuż po decyzji związanej z definitywnym zaprzestaniem działalności emisyjnej jest wrzodem na d... T.P. od lat stanowi majątek do zbycia .
Od początku XXI wieku trwają próby sprzedaży z marnym skutkiem .
Tu znowu powołam się na opinię kolegi TAN-a , kreatywni księgowi T.P. nie próżnują ! Nie dośc że mają czyste koszta , to jeszcze wspaniały prezent w postaci zabezpieczenia kredytu obrotowego . Fortuna kołem się toczy !
Po co więc inwestować w coś co od lat jest skazane na klęskę ?
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 729
Dołączył(a): 01 mar 2010, 11:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Maszt radiolinii

Postprzez Bartosz » 19 wrz 2011, 20:18

Mieli by z tego przynajmniej jakieś pieniądze. :D A pani administrator przecież narzekała na koszta. Przecież za przekaźniki trochę by mieli. Najbliższe są w Sannikach oraz w Gąbinie. ;)
Bartosz
Ekspert
 
Posty: 400
Dołączył(a): 08 kwi 2011, 13:10

Re: Maszt radiolinii

Postprzez TAN » 19 wrz 2011, 20:46

TP nie jest koncesjonariuszem telefonii komórkowej więc usług nie będzie świadczyła - a konkurencję wspierać to absurd. Jakieś 1200 USD ($) tej firmy nie uratuje.
A obcych na terenie im nie potrzeba.
Umowy dzierżawy punktu antenowego podpisuje się na okres 10 letni z klauzulami karnymi wiążącymi dzierżawcę. Najemca dyktuje warunki.
Jedynie "Orange" jest tolerowana przez TP. Ale gdy ta ostatnia robi wszystko za własne pieniądze - stawia wieże na terenie należącym do TP. Ale i tak oni dalej decydują czy może tam być zainstalowana jakaś konkurencja, a jeśli tak, to kasa dla nich a nie do Orange. W myśl zasady czyja ziemia tego zysk.

A oni liczą że stanie się cud z RCN wcześniej niż przed rokiem 2021.

Pozdrawiam
TAN
Ekspert
 
Posty: 131
Dołączył(a): 18 sty 2011, 22:19

Re: Maszt radiolinii

Postprzez Bartosz » 20 wrz 2011, 15:02

aha no i z Twojej wypowiedzi można wywnioskować że czasza na wieży nie została zdemontowana właśnie przez ten cud który może się zdarzyć :D :P
Bartosz
Ekspert
 
Posty: 400
Dołączył(a): 08 kwi 2011, 13:10

Re: Maszt radiolinii

Postprzez TAN » 20 wrz 2011, 19:46

Koszt demontażu i utylizacji przekracza wartość tej radiolinii.

Pozdrawiam
TAN
Ekspert
 
Posty: 131
Dołączył(a): 18 sty 2011, 22:19

Następna strona

Powrót do Off topic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości