Topolna na 270 kHz

Dyskusja na dowolne tematy

Topolna na 270 kHz

Postprzez Stefan_Opole » 10 gru 2012, 17:41

Niewiele jest materiałów o tym nadajniku, a słychać go bardzo dobrze nawet w okolicach Łodzi. Jaki nadajnik tam pracuje? Poczciwy lampiak, czy jakiś impulsowy wynalazek? Wikipedia podaje, że pierwotnie było tam 1500 kW na antenę, potem moc została ścięta do 650 kW.
Stefan_Opole
 
Posty: 87
Dołączył(a): 09 lut 2012, 15:01

Re: Topolna na 650 kHz

Postprzez elektrykjk » 10 gru 2012, 20:10

Stefan_Opole napisał(a): Jaki nadajnik tam pracuje? Poczciwy lampiak, czy jakiś impulsowy wynalazek? Wikipedia podaje, że pierwotnie było tam 1500 kW na antenę, potem moc została ścięta do 650 kW.

Lampowy 8-)
http://www.ok2imh.com/view.php?cisloclanku=2009020001
elektrykjk
 
Posty: 5
Dołączył(a): 10 sty 2012, 20:53

Re: Topolna na 650 kHz

Postprzez roberto » 10 gru 2012, 22:19

To ja może po Polski ;) .
Czeska długofalowa radiostacja centralna . Obiekt utrzymywany w wielkiej tajemnicy do początku lat 90-tych .
Wybudowany w 1951r. na terenie działającej w czasie II wojny światowej niemieckiej stacji radarowej .
System antenowy - kierunkowy dla kierunków - wschód-zachód , zrealizowany w postaci dwóch masztów ćwierćfalowych zasilanych szeregowo (iziolowanych od gruntu) o wys. 257m . Nadajniki 2x DTV750 (od 1970r. ) .
Jako ciekawostkę dodam , że podczas wstępnego projektu RCN w Konstantynowie poważnie rozważano zastosowanie takich właśnie nadajników (3x750kW) .
Projekt upadł , dokładnych szczegółów nie znam , jako jeden z nich podaje się kwestie finansowe , w tym konieczność wybudowania dużo większego piętrowego budynku stacyjnego by pomieścić aparaturę , oraz oczywiście nieporównywalnie wyższy poziom technologiczny oferty złożonej przez BROWN BOVERI .
Pan Witold wielokrotnie wspominał wizyty pepiczków , którzy nie mogli się nadziwić nowoczesnością rozwiązań jakie miały miejsce w naszym RCN .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 730
Dołączył(a): 01 mar 2010, 12:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Topolna na 650 kHz

Postprzez zarowka_1234 » 10 gru 2012, 23:07

Stefan_Opole napisał(a):Niewiele jest materiałów o tym nadajniku, a słychać go bardzo dobrze nawet w okolicach Łodzi. Jaki nadajnik tam pracuje? Poczciwy lampiak, czy jakiś impulsowy wynalazek? Wikipedia podaje, że pierwotnie było tam 1500 kW na antenę, potem moc została ścięta do 650 kW.


O jakim ty nadajniku mówisz?
O czeskim 270kHz? Ten nadajnik pracuje w ogóle?
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Re: Topolna na 650 kHz

Postprzez Stefan_Opole » 11 gru 2012, 05:23

Jakby ktoś mógł, to proszę poprawcie temat - nie wiem, jak to się stało, że napisałem 650 kHz. Miałem na myśli 270kHz. A nadajnik działa jak najbardziej, tylko w większej odległości - właśnie wspomniana Łódź - słychać gwizd - prawdopodobnie jakaś interferencja. Na południu Polski gwizd znika...
Stefan_Opole
 
Posty: 87
Dołączył(a): 09 lut 2012, 15:01

Re: Topolna na 270 kHz

Postprzez Kolekcjoner93 » 11 gru 2012, 09:21

U siebie zawsze dobrze odbierałem sygnał z niego, porównywalnie z Solcem.
Kolekcjoner93
Ekspert
 
Posty: 143
Dołączył(a): 02 gru 2011, 20:27

Re: Topolna na 270 kHz

Postprzez Stefan_Opole » 11 gru 2012, 12:26

Trzeba przyznać, że budynki stacyjne robią wrażenie. Ciekawie są same maszty rozwiązane - albo mi się wydaje, albo naokoło każdego jest ekran z drutów połączonych z ziemią.
Stefan_Opole
 
Posty: 87
Dołączył(a): 09 lut 2012, 15:01

Re: Topolna na 270 kHz

Postprzez roberto » 11 gru 2012, 13:34

Stefan_Opole napisał(a):Trzeba przyznać, że budynki stacyjne robią wrażenie. Ciekawie są same maszty rozwiązane - albo mi się wydaje, albo naokoło każdego jest ekran z drutów połączonych z ziemią.


No właśnie . Trochę się zapędziłem... Jest to typowa konstrukcja tzw. anteny klatkowej .
Maszty są uziemione , natomiast to co nazywasz ekranem ,to właśnie klatka wykonana z przewodów miedzianych . Na całej wysokości masztu są zamontowane 4 takie klatki połączone galwanicznie z masztem w górnej części , a izolowane od niego w dolnej . Klatka wraz z masztem tworzy ćwierćfalowy odcinek toru pseudowspółsiowego zwartego na końcu .
Pod względem elektrycznym takie rozwiązanie jest równoważne z układem dwóch dipoli umieszczonych jeden na drugim prostopadle do powierzchni ziemi .
Zaletą takiego rozwiązania jest m.in. szeroki zakres regulacji pionowej charakterystyki promieniowania .
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 730
Dołączył(a): 01 mar 2010, 12:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Topolna na 270 kHz

Postprzez Tadekmaj » 12 gru 2012, 21:57

Czesi, bardzo zazdrościli nam Konstantynowa, a ówczesny ich przywódca Gustav Husak w ramach tzw. braterskiej przyjażni między naszymi narodami, nakazał, tak zmodernizować radiostację Topolana, aby przynajmniej zasięgiem, dorównać Konstantynowi. Po części im się to udało. Dziś gdy nie mamy już Konstantynowa, radiostacja Topolana, należy do grona stacji długofalowych w Europie, emitujący program radia czeskiego, na przyzwoitym poziomie, a odbiór jest niekiedy lepszy na terenie Polski, od naszego Solca Kujawskiego.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 572
Dołączył(a): 14 mar 2010, 00:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Topolna na 270 kHz

Postprzez zarowka_1234 » 13 gru 2012, 17:45

W Łodzi najlepiej odbiera tylko i wyłącznie PR1. Nic nie przebija Solca pod względem siły sygnału, oraz ilości szumów. Natomiast jakość samej modulacji to już inny temat do rozmowy.
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Następna strona

Powrót do Off topic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości