AWARIA FORUM

Sprawy związane z naszym środowiskiem .

AWARIA FORUM

Postprzez roberto » 03 lip 2011, 21:11

Panowie otrzymałem dziś maila od jednego z użytkowników naszego forum, w którym poinformował o kłopotach z umieszczaniem postów .
Niedawno miała miejsce mała awaria serwera , jednak usterka została usunięta (informowałem o tym w innym dziale) .
Usterka objawia się tym , że przy próbie wysłania zamiast zapisu posta pojawia się ekran logowania .
Bardzo proszę o wszelkie informacje związane z ewentualnym niewłaściwym działaniem forum .
Jeżeli będą problemy z przesłaniem informacji poprzez forum , piszcie na maila robert@rcnkonstantynow.pl .

Problem rozwiązany , w przypadku opisanego problemu proszę użyć opcji "usuń ciasteczka forum"
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 695
Dołączył(a): 01 mar 2010, 12:51
Lokalizacja: Białystok

Re: AWARIA FORUM

Postprzez Slawek » 12 sie 2011, 02:06

Może coś można zrobić z tym "zegarem"
Raz 12-godziny am pm, raz jest 24-godziny.
+2 godziny, -2 godziny.
Może to szczegół. Ale w końcu może się trafic jakiś użytkownik,
co będzie go to razić.
"Diabeł tkwi w szczegółach"
Sławek.
Slawek
 

Re: AWARIA FORUM

Postprzez roberto » 12 sie 2011, 12:05

Nie wiem o co chodzi , generalnie czas i format daty każdy ustawia sobie indywidualnie w panelu użytkownika . Sprawdzałem w panelu administratora , i wszystko wydaje się OK .
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 695
Dołączył(a): 01 mar 2010, 12:51
Lokalizacja: Białystok

Re: AWARIA FORUM

Postprzez Slawek » 12 sie 2011, 12:18

Może źle się wyraziłem, ale u mnie jest tak.
Przed zalogowaniem zegar na forum jest formatu 24-godzinnego, po zalogowaniu jest już 12-godzinnego am pm.
Teraz kiedy piszę ten post czas jest o.k. UTC + 2 godziny, zgodny z czasem internetowym dla naszej strefy.
Jest godz. 12:19.
Zauważyłem taką, rzecz, że potem jak się ogląda forum, pokazany czas juz nie jest 12:19 tylko 13:19 lub 1:19 pm.
Nie wiem skąd to się bierze.
Wygląda na to, że na forum są dwa rózne zegary. Inny podczas niezalogowania, inny podczas zalogowania.
Ten drugi jest prawidłowy tylko, że 12 godzinny.
W efekcie pisane posty przed północą są datowane z nową datą po północy.
Szczegół - ale może warto zwrócić na niego uwagę.
Niedługo postów będzie bardzo dużo, poszukiwanie za pomoca dat może okazać się zupełnie niemożliwe.
Po za tym czas jest zawsze wizerunkiem forum, chociaż w teorii względności jest pojęciem względnym.
Sławek.
P.S. Tylko nie denerwuj się przy tym - pomalutku. :)
Slawek
 

Re: AWARIA FORUM

Postprzez roberto » 12 sie 2011, 13:09

Odliczyłem do 10-ciu , i odpisuję ;) .
Wybrałeś jakiś egzotyczny styl forum , zmieniłem na właściwy , powinno być OK .
Oczywiście możesz powrócić do wcześniejszego , ale będą problemy z czasem itd. na to nie mam wpływu .
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 695
Dołączył(a): 01 mar 2010, 12:51
Lokalizacja: Białystok

Re: AWARIA FORUM

Postprzez Slawek » 12 sie 2011, 14:37

roberto napisał(a):Odliczyłem do 10-ciu , i odpisuję ;) .
Wybrałeś jakiś egzotyczny styl forum , zmieniłem na właściwy , powinno być OK .
Oczywiście możesz powrócić do wcześniejszego , ale będą problemy z czasem itd. na to nie mam wpływu .


Teraz jest dużo lepiej. To ja coś popopo............... .
No cóż człowiek całe życie się uczy. :lol:
Dzięki
Sławek.
Slawek
 

Re: AWARIA FORUM

Postprzez zarowka_1234 » 12 sie 2011, 21:50

A ja mam oryginalny styl i bardzo często widzę że najpierw był napisany post o danej godzinie, a później np. jako drugi jest post napisany o godzinę wcześniej.
Mi to nie przeszkadza, ale jeśli już taki temat został poruszony, to myślę, że warto o tym napisać.
Pozdrawiam
zarowka_1234
Ekspert
 
Posty: 316
Dołączył(a): 08 sie 2011, 11:17
Lokalizacja: Łódź

Re: AWARIA FORUM

Postprzez roberto » 06 wrz 2011, 23:05

Z pewnością zauważyliście , że od około 15-tej są problemy z ładowaniem forum i strony .
Z informacji jaką uzyskałem od administratora serwera wynika , że awarii uległo główne łącze , a w związku z tym cały ruch przekierowywany jest po łączach zapasowych , stąd wydłużony czas odpowiedzi z 40ms , do 160 dla pakietu , co wydłuża znacznie czas ładowania każdego z elementów strony .
Awaria na 95% zostanie usunięta w ciągu najbliższych godzin .
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 695
Dołączył(a): 01 mar 2010, 12:51
Lokalizacja: Białystok


Powrót do Nasze Forum

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość