Radiolinia

Radiolinia NEC -GRANGER

Moderator: anodowy

Re: Ludzie

Postprzez Łukasz-O » 14 maja 2011, 23:08

Raczej typowego kabla nie było choć czasem można napotkać w sieci na takie newsy. Moim zdaniem jeśliby miała kablowo to rezerwą byłby dosył radiowy. Przynajmniej na to wskazuje logika. Zastanawiam się czy nie było możliwości posłania sygnału rezerwowego po linii telefonicznej, tak jak np. w Solcu (jedno z trzech rozwiązań).
PS

Trzy przyciski na górze z prawej strony służą do wyboru dosyłu w Solcu ;)
P1020333.JPG
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1634
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ludzie

Postprzez Slawek » 15 maja 2011, 00:40

Coś dużo tych mikrofal wokół Konstantynowa latało jak na lata 80-te.
A wydawałoby się taki niewinny obiekt długofalowy z wysoka anteną.
Sławek
Slawek
 

Radiolinia

Postprzez Slawek » 09 sie 2011, 10:45

Byliście też w Wiejcy !
Ale niestety nie jest to ta wieża.
Wieże z NEC-ami do Konstantynowa zdemontowali na początku
lat 90-tych. Przez jakiś czas były dwie. Ta stara była dużo wyższa.

Fajne zdjęcie grupowe. Co prawda poznaję tylko Roberta :) i jego syna.
Dokumentacja super.
Ciekawe co to jest ten "ORANGER" na dosyle ???
Pozdrawiam
Sławek.
Slawek
 

Re: Legalne zwiedzanie radiostacji. Sierpień 2011r

Postprzez Bartosz » 09 sie 2011, 11:09

Fajna dokumentacja. :D Dzięki ! Bardzo się cieszę ,że Was poznałem. Mam nadzieję że się jeszcze kiedyś spotkamy. :D
Bartosz
Ekspert
 
Posty: 395
Dołączył(a): 08 kwi 2011, 13:10

Re: Legalne zwiedzanie radiostacji. Sierpień 2011r

Postprzez Łukasz-O » 09 sie 2011, 11:30

Sławku, w Wiejcy byłem sam. Jechałem tą trasą i cyknąłem fotki. Całkiem prawdopodobne, że nie ta wieża. Ta obecna widać, że wykonana zupełnie inną technologią. Również słyszałem o dwóch, jednak raczej jestem pewien, że to ten sam ośrodek. Na tym terenie poza budynkiem stacyjnym jest też duży budynek mieszkalny dla personelu.

Bartoszu, też robiłeś zdjęcia ;) Wrzuć tu do tematu. Również mam nadzieje, że jeszcze nie raz się spotkamy.

A pozostali uczestnicy na co czekają? :D
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1634
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Legalne zwiedzanie radiostacji. Sierpień 2011r

Postprzez Slawek » 11 sie 2011, 21:32

Łukasz-O napisał(a):Sławku, w Wiejcy byłem sam. Jechałem tą trasą i cyknąłem fotki. Całkiem prawdopodobne, że nie ta wieża. Ta obecna widać, że wykonana zupełnie inną technologią. Również słyszałem o dwóch, jednak raczej jestem pewien, że to ten sam ośrodek. Na tym terenie poza budynkiem stacyjnym jest też duży budynek mieszkalny dla personelu.


Łukaszu, stara wieża stała bliżej drogi Warszawa-Żelazowa Wola. Była wyższa i miała bardziej masztową konstrukcję.
Anteny wyjściowe NEC-ki były na kierunku łódzkim jedna zaś na kierunku Konstantynowa.
Tyle pamiętam. Nie wiem czy Wiejca ma dalej status SLR-u.
Nową zaczeli stawiać, jak jeszcze Konstantynów "grał".
Pozdrawiam
Sławek.
Slawek
 

Re: Legalne zwiedzanie radiostacji. Sierpień 2011r

Postprzez Łukasz-O » 11 sie 2011, 21:47

No to się poddaje w takim razie. Grzelak wspominał o miejscowości Kampinos, Wiejca jest tuż obok - stąd moja wersja. Dokładnie w którym miejscu stała ta wieża? Jak pamiętasz to pokaż na jakimś zumi czy czymś.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1634
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Legalne zwiedzanie radiostacji. Sierpień 2011r

Postprzez Bartosz » 11 sie 2011, 21:59

Wieża o podobnej konstrukcji znajduje się w Osmolinie. Jest to SLR (stacja linii radiowych) .Kilkanaście km. na południe od radiostacji. Ale to chyba zupełnie inna bajka. ;)
Bartosz
Ekspert
 
Posty: 395
Dołączył(a): 08 kwi 2011, 13:10

Re: Legalne zwiedzanie radiostacji. Sierpień 2011r

Postprzez Slawek » 11 sie 2011, 22:43

SLR Wiejca.jpg
SLR Wiejca.jpg (11.36 KiB) Przeglądane 4493 razy

Wieża najprawdopodobniej stała w zaznaczonym kopertą miejscu.
Na zdjęciu już widać nową i jej cień.
Niestety wielkość i rozdzielczośc google maps.
Sławek.
Slawek
 

Re: Legalne zwiedzanie radiostacji. Sierpień 2011r

Postprzez Łukasz-O » 11 sie 2011, 22:51

No to teraz kumam. Myślałem, że we wcześniejszym poście chodzi Ci o zupełnie inną lokalizacje, stąd moje zdziwienie.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1634
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do Technikalia - Dosył sygnału

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron