Radiolinia

Radiolinia NEC -GRANGER

Moderator: anodowy

Re: Radiolinia

Postprzez Tadekmaj » 03 paź 2015, 14:36

W połowie odległości pomiędzy czym. Wiejca funkcjonowała już, gdy jeszcze nie było Konstantynowa, jako stacja przekażnikowa dla telewizji na kierunek Łódz - Poznań - Wrocław. Usytuowanie tej stacji przekaźnikowej na kierunku PKiN. a Konstantynów, pozwoliło na wykorzystanie jej w wzmocnieniu wiązki sygnału o określonej częstotliwości UKF. odbieranej w zespole urządzeń radiolinii w Konstantynowie. Ja tak to odbieram.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 481
Dołączył(a): 13 mar 2010, 23:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinia

Postprzez Łukasz-O » 03 paź 2015, 19:48

Byłem przekonany, że Wiejce stawiano wraz z Konstantynowem, dlatego dziwiłem się tym przesunięciem i niepołowiczną odległością pomiędzy PKiN, a RCN.
Zawsze się zastanawiałem czy ta radiolinia dałby radę bez Wiejcy. Teoretycznie czasze mogły się widzieć, żadnych przeszkód terenowych po drodze nie było.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1634
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinia

Postprzez anodowy » 03 paź 2015, 19:56

Tadekmaj napisał(a):pozwoliło na wykorzystanie jej w wzmocnieniu wiązki sygnału o określonej częstotliwości UKF. odbieranej w zespole urządzeń radiolinii

nie rozumiem o co chodzi z tym wzmocnieniem?

jesli Panowie bywacie w Wiejcy to należy sie doszukać drugiego talerza jesli jest skierowanego na radiostacje - o ile stoi ten sam maszt co dawniej i nosi slady mocowania. Jesli Wiejca pracowala za czasu budowy radiostacji to oczywistym było wykorzystanie istniejącego tranzytu z PKIN jako 1 przęsło, 2 dobudowali do radiostacji pozniej.
anodowy
Ekspert
 
Posty: 256
Dołączył(a): 11 sie 2011, 06:29

Re: Radiolinia

Postprzez Łukasz-O » 03 paź 2015, 20:08

O jakim drugim przęśle piszesz?
Co do wieży w Wiejcy - jest nowa, postawiona trochę w innym miejscu: Link, więc żadnych śladów po "Konstantynowie" już nie zobaczymy.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1634
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinia

Postprzez roberto » 03 paź 2015, 20:23

Łukasz-O napisał(a):Byłem przekonany, że Wiejce stawiano wraz z Konstantynowem, dlatego dziwiłem się tym przesunięciem i niepołowiczną odległością pomiędzy PKiN, a RCN.
Zawsze się zastanawiałem czy ta radiolinia dałby radę bez Wiejcy. Teoretycznie czasze mogły się widzieć, żadnych przeszkód terenowych po drodze nie było.


Biorąc pod uwagę , że przy zastosowanym rozwiązaniu (z przęsłem Wiejca) często zdarzały się zaniki więc raczej słabo to widzę . Zresztą z tego powodu po kilku latach pojawił się Granger...
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 717
Dołączył(a): 01 mar 2010, 11:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Radiolinia

Postprzez Łukasz-O » 03 paź 2015, 20:37

roberto napisał(a):Biorąc pod uwagę , że przy zastosowanym rozwiązaniu (z przęsłem Wiejca) często zdarzały się zaniki więc raczej słabo to widzę . Zresztą z tego powodu po kilku latach pojawił się Granger...

Dzięki za rozwianie wątpliwości.
Jeszcze pytanie, czy Granger też miał przęsło w Wiejcy? Sorry za laickie pytanie ale się na tym nie znam ;)
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1634
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinia

Postprzez Tadekmaj » 03 paź 2015, 21:28

No właśnie, ciekawe pytanie zadał Łukasz. Obydwie anteny zainstalowane na maszcie radiolinii w Konstantynowie, skierowane są w jednym kierunku na przekaźnik Wiejca. O ile wiadomo nam, skąd brała sygnał czasza paraboli to Granger musiał odbierać sygnał z przestrzeni nadawanej z innej anteny. Z tego co pamiętam, wieża przekaźnika Wiejca, stara wieża, wyposażona była w dwie czasze, odbiorczą zainstalowaną poniżej tej zainstalowanej na szczycie masztu a skierowaną na Łódz. Innych anten nie było i nie było też czaszy skierowanej lekko w prawo na Konstantynów. Wynika z tego że wiązka sygnału do Konstantynowa, była brana z górnej czaszy, bo innej możliwości nie było. Dlatego wielu uważała w tym i ja, że sygnał do Konstantynowa, poprowadzony był wprost z PKiN w Warszawie oddalonego od RCN. o około 80 kilometrów.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 481
Dołączył(a): 13 mar 2010, 23:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinia

Postprzez roberto » 03 paź 2015, 22:31

Granger nie miał przekaźnika , właściwie niewiele wiadomo na temat tej radiolinii , jedyne co pewne to że pracowała na pasmie UHF . Swego czasu udało mi się nawiązać kontakt z przedstawicielem firmy Granger Telecom , niestety na podstawie zdjęcia anteny nie był w stanie stwierdzić jaki konkretnie model obsługiwał rezerwę Konstantynowa. Podczas naszej wizyty w budynku głównym z wypiekami na twarzy wchodziłem do pomieszczenia gdzie były urządzenia dosyłowe . Niestety po Grangerze pozostało puste miejsce . Ciekawostką jest to , że firma ta w tamtych latach i wstecz ,nie działała w europie. Skąd więc takie cudo w Watykanie ?

NEC ponad wszelką wątpliwość miał przęsło w Wiejcy (stacja węzłowa) . Potwierdzają to pracownicy , wynika to też z specyfikacji - stacje przekaźnikowe mikrofalowej radiolinii tego typu to max 50 km zasięgu.

Łukasz - nie przesadzaj z tym laicyzmem . Niby wiemy już dużo , a jednak czasem pojawiają się pytania . Oczywiście przyjmuję wersję , że ja też mogę się mylić .
Pozdrawiam Panowie , dobrze że choć na chwilę temat ożył . Poza tym fajnie by było się spotkać ....
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 717
Dołączył(a): 01 mar 2010, 11:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Radiolinia

Postprzez Łukasz-O » 03 paź 2015, 22:55

roberto napisał(a):Ciekawostką jest to , że firma ta w tamtych latach i wstecz ,nie działała w europie. Skąd więc takie cudo w Watykanie ?

Watykan niby w Europie ale poglądowo ma chyba większość wyznawców na całym globie, stąd widocznie ustępstwo ;) Zastanawiająca jest zgoda władz siermiężnego PRL na zamontowanie anteny na państwowym strategicznym obiekcie.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1634
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinia

Postprzez Łukasz-O » 04 paź 2015, 16:23

Tak poza tematem, pomieszczenie linii radiowych i tel. nośnych mamy chyba najbardziej udokumentowane. To był początek i jeszcze nas nie poganiali. Najbardziej utkwił mi w pamięci przepust falowodu NEC uszczelniony sianem ;)
DSC_0143.JPG
DSC_0163.JPG
DSC_0162.JPG
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1634
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia - Dosył sygnału

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron