Radiolinia

Radiolinia NEC -GRANGER

Moderator: anodowy

Re: Radiolinia

Postprzez Sławek » 12 paź 2015, 17:20

Łukasz-O napisał(a):Chodzi o długość dipoli? Na oko mają 45cm.

Pomału...
Zakładamy, że Yaga jest półfalowa, 45 cm przyjmujemy jako szerokość dipola, a więc :
45x2 = 90 cm. Teraz 300/0.9 = 333.33
Częstotliwość środkowa pracy anteny to ok. 333.33 MHz.
To jeszcze nie jest UHF a jeszcze VHF.
Nie wiem co to za pasmo /nie jestem krótkofalowcem/, być może to Air Band II.
Kwestia przęsła.
Przy tak wysoko umieszczonej Yadze i o tak dużym zysku, antena nadajnika, nie musiała być umieszczona aż tak wysoko.
Ważne, aby Yaga Grangera ją widziała, a raczej na pewno z tej odległości powinna widzieć.
Gdzie mógł być nadajnik ?
Nadajnik mógł być na ul. Racławickiej w ZARAT-cie /Fort Mokotowski/.
I tj. b. prawdopodobne.
Na 90% jestem pewien, że kable modulacyjne Raszyna o ten Fort "zahaczają".
Za pewne Granger tuner, wrócił do swojej jednostki macierzystej, stąd jego brak.
A może nadal gdzieś pracuje.
Antena została, być może była wykonana, przez samych pracowników Konstantynowa.
Tak solidnie wykonanej anteny o tak gigantycznym zysku, raczej się w owym czasie nie dało kupić, a i obecnie byłby z tym też duży problem.
Sławek
 
Posty: 97
Dołączył(a): 16 lip 2013, 11:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinia

Postprzez anodowy » 12 paź 2015, 18:54

"tuner" to chyba po stronie odbiorczej ale ok.

w USA używali 430MHz juz za Kennedy'ego

z trwałoscią anten obruszanych przez wiatr to bywa roznie - widze do dziś azarty za Gierka na yagach ktore dzielnie sie trzymają na starej pozycji a te z lat 90 zdekompletowane spadają z masztu.

Granger - nie zdziwie się jak...... urządzenie konstantynowskie było zwykłym full duplexowym zestawem do laczności na pewien dystans dla telefonii. Zaadoptowany na potrzeby radiowe bo reporter musi miec zwrotną ze studia. W RCN pracował w jednym kierunku bo taka była potrzeba.
Załączniki
yaga.jpg
anodowy
Ekspert
 
Posty: 229
Dołączył(a): 11 sie 2011, 07:29

Re: Radiolinia

Postprzez soundsystem » 13 paź 2015, 15:33

A skoro ten system był montowany na wizytę papieża to może jako przęsła i nadajnik początkowy służyły wieże kościoła? W końcu są zazwyczaj najwyższe w stosunku do okolicznych budynków.
soundsystem
Ekspert
 
Posty: 351
Dołączył(a): 04 gru 2011, 22:38

Re: Radiolinia

Postprzez Tadekmaj » 20 paź 2015, 10:53

I w końcu stanęło na niczym. Temat rozgrzebany co skrzętnie wykorzystują inni, co chcieliby się czegoś konkretnego dowiedzieć a nie być może albo prawdopodobnie. Uważam że taka niewiedza tej stronie o RCN. po prostu nie przystoi. :oops:
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 446
Dołączył(a): 14 mar 2010, 00:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinia

Postprzez Łukasz-O » 20 paź 2015, 19:58

Tadekmaj napisał(a):I w końcu stanęło na niczym. Temat rozgrzebany co skrzętnie wykorzystują inni, co chcieliby się czegoś konkretnego dowiedzieć a nie być może albo prawdopodobnie. Uważam że taka niewiedza tej stronie o RCN. po prostu nie przystoi. :oops:

Nie rozumiem, kto i co wykorzystuje?
Przecież Robert dwoił się i troił aby dotrzeć do ludzi z RCN i wyjaśnić w miarę możliwości wszystkie kwestie z tym związane. Skoro sam pan Witek Czowgan, człowiek związany z RCN bezpośrednio, nie wiele mógł powiedzieć o radiolinii Granger to co proponujesz dalej? Kogo zapytać i gdzie się udać?
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1551
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinia

Postprzez roberto » 21 paź 2015, 12:44

Tadeusz ma trochę racji , dyskusja zjechała mocno w bok . Z drugiej strony taka jest właśnie specyfika forum . W sumie nie wiem jak do tego się ustosunkować , ale przyznaję że też mnie irytują zwroty typu "podobno" , "może" bo z tego nie wynika nic . Niestety nie mamy do tej pory żadnego źródła , a temat jest bardzo "delikatny" bo dosył po dzień dzisiejszy jest top secret /przykład Solca/ .
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 699
Dołączył(a): 01 mar 2010, 12:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Radiolinia

Postprzez Sławek » 21 paź 2015, 19:39

Proponuję zapytać się Pana Witolda o antenę. Gdzie została wykonana lub przez kogo ?
Nie jest to wyrób produkcyjny /masowy/ i wygląda na solidną inżynierską robotę.
Po budowie widać, że antena jest wyliczona i wykonana co do joty na konkretne pasmo.
Pasmo pracy 300-350 MHz.
Granger nie był podstawowym łączem, a jedynie awaryjnym.
Nie znamy lokalizacji nadajnika, nie znamy rodzaju modulacji, nie wiemy nic o kształcie czy też szyfrowaniu sygnału.
Znamy tylko pasmo, kierunek pi razy oko i polaryzację.

Przy okazji...
Bardzo Dziękuję Łukaszowi za zdjęcia anteny.
Pozdrawiam
Sławek
 
Posty: 97
Dołączył(a): 16 lip 2013, 11:43
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinia

Postprzez roberto » 22 paź 2015, 14:20

Sławek Pan Witold miał w jednym paluszku nadajniki bo to była jego działka . Dosył NEC na pewno nadzorował były pracownik SLR Wiejca. Co więcej nawet od TN był specjalista na etacie . Takie to były czasy . W efekcie każdy miał swoje zadania i raczej nikt nie wchodził w jego kompetencje.
Granger /jestem przekonany w 99%/ został zaadoptowany dla potrzeb RCN w CLR (Centralne Laboratorium Radiokomunikacji) , być może tam powstał projekt anteny , chociaż równie prawdopodobne że był to komplet oryginalny . Montaż i konfigurację przeprowadzili też ludzie z zewnątrz RCN , zakładam że udział brali inżynierowie CLR , SRiT , i PR .
W całej tej dyskusji pominęliście jeden ważny punkt , mianowicie budynek GUTM-u na Nowogrodzkiej , tam było bezpośrednie łącze kablowe z rozgłośni PR przy ul. Malczewskiego - źródło inż. Mieczysław Pietruski .
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 699
Dołączył(a): 01 mar 2010, 12:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Radiolinia

Postprzez Tadekmaj » 23 paź 2015, 12:10

Jeżeli była jakaś antena tzw. systemu Granger, to tylko na budynku PPTiT u zbiegu ulic Poznańskiej i św. Barbary2. W tamtych latach, był to obiekt strategiczny dla krajowej łączności zwłaszcza telefonicznej. Starsi być może pamiętają, słynne panie telefonistki z centrali międzymiastowej czy zagranicznej u których się zamawiało rozmowy z ciocią w Gdańsku lub z wujkiem w Nowym Jorku. Dziś to już zamierzchła historia. Ale jakby nie patrzeć, to obok mamy PKiN i to na jego szczycie, powinna być zainstalowana wspomniana antena. To najbardziej wydaje się logiczne, bo tam również a może przede wszystkim , docierał sygnał ze studia w Al. Niepodległości. Nowoczesnego budynku centrum telekomunikacyjnego przy Nowogrodzkiej 45 w czasach świetności RCN. jeszcze nie było, bo powstał pod koniec lat osiemdziesiątych lub na początku dziewięćdziesiątych gdy w Polsce nastąpił skok cywilizacyjny w dziedzinie łączności i na szeroką skalę zaczęto wykorzystywać, łącza satelitarne i automatyczne połączenia telefoniczne a póżniej także internet.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 446
Dołączył(a): 14 mar 2010, 00:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinia

Postprzez Łukasz-O » 23 paź 2015, 20:27

Panowie, lokalizacje które podajecie nijak pasują do kierunku anteny zamontowanej na wieży radiolinii w RCN.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1551
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia - Dosył sygnału

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość