Radiolinie pomocnicze

Radiolinia NEC -GRANGER

Moderator: anodowy

Radiolinie pomocnicze

Postprzez Łukasz-O » 22 paź 2011, 21:57

Skoro mamy temat o radiolinii i dosyle sygnału radiowego do Konstantynowa, pozwoliłem sobie utworzyć podobny wątek ale dotyczący innych radiolinii. Tu mam namyśli radiolinie pomocnicze lub w zasadzie nazwijmy je techniczne - nie związaną z dosyłem sygnału radiowego. Gdzieś kiedyś o tym pisałem, ktoś też pytał o zdjęcie. Przeglądałem ostatnio swoje zbiory i jednak znalazłem fotkę anteny na dachu.
Radiolinia techniczna.jpg

Identyczna antena, nakierowana mniej więcej na ten sam kierunek znajduję się w RPZ (podstacja energetyczna).
Radiolinia w RPZ.jpg


A może tytuł tematu powinien brzmieć łączność? Na terenie ośrodka były również anteny KF na dolnym pomoście wieży radiolinii głównej oraz maszcik antenowy na budynku wartowni. W sumie mało czasu poświęcamy na tematy uboczne ale jednak związane z radiostacją (widać go na filmie z protestów pod bramą). Zapraszam, więc do dyskusji :)
Ostatnio edytowano 23 paź 2011, 00:18 przez Łukasz-O, łącznie edytowano 1 raz
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1552
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinie pomocnicze

Postprzez roberto » 22 paź 2011, 22:31

Anteny na zdjęciach to nie radiolinie ;) . Są to pozostałości po systemie radiotelefonii a dokładniej służbowego kanału energetyki z Płocka .

Co do anteny na wartowni strzelam ... łączność bezpośrednia z KM Milicji w Płocku ? W sumie straż przemysłowa podlegała pod resort . .
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 699
Dołączył(a): 01 mar 2010, 12:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Radiolinie pomocnicze

Postprzez Łukasz-O » 23 paź 2011, 00:15

Jak nie radiolinie? :shock: W końcu to radiowa łączność chyba? Sorry, ale ja laik jestem ;) Czy łączność z ZE Płock wymagała aż dwóch anten? Nie denerwujcie się na mnie ;)
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1552
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinie pomocnicze

Postprzez Tadekmaj » 23 paź 2011, 18:49

Uważam że nie ma znowu co kombinować, tylko delikatnie zapytać naszych wspaniałych ekspertów, którzy napewno odpowiedzą. Wiadomo, radiostacja miała bardzo rozbudowany system łączności, zarówno wewnętrznej jak i do kontaktów służbowych na zewnątrz. Główny inżynier radiostacji czy główny energetyk, to te osoby są kompetentne, aby służyć nam swoją wiedzą w tych zagadnieniach o których my nie mamy zielonego pojęcia a tylko możemy przypuszczać i tworzyć kolejne mity i pisać nieprawdę. Pora z tym skończyć. :lol:
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 446
Dołączył(a): 14 mar 2010, 00:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinie pomocnicze

Postprzez Tadekmaj » 02 maja 2012, 18:09

Znalazłem w swoich zbiorach, zdjęcie które bardziej dokładniej obrazuje wspomnianą antenę kierunkową. Prawdopodobnie ma taki sam cel, jak taka sama znajdująca się na terenie podstacji. Ale ostatnio pojawiła się kwestia zdalnego sterowania pracą nadajników a co za tym idzie, także pracą całej radiostacji w systemie bezobsługowym. Ale w Konstantynowie prawdopodobnie odstąpiono od tego.
Załączniki
DSCN1407.JPG
Antena na dachu budynku stacyjnego.
Tadekmaj
Ekspert
 
Posty: 446
Dołączył(a): 14 mar 2010, 00:39
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinie pomocnicze

Postprzez Marcin » 02 maja 2012, 20:29

Mi to wygląda na antenę na ok 400 mega.
W podobnych "tubach" wisały anteny systemu NMT ( Centertel ).
Marcin
 

Re: Radiolinie pomocnicze

Postprzez roberto » 03 maja 2012, 12:12

Tadekmaj napisał(a):ostatnio pojawiła się kwestia zdalnego sterowania pracą nadajników a co za tym idzie, także pracą całej radiostacji w systemie bezobsługowym. Ale w Konstantynowie prawdopodobnie odstąpiono od tego.


Taką możliwość dawało zastosowanie bardzo zaawansowanego technicznie panelu sterowania i kontroli .
W przypadku radiostacji dużej mocy wprowadzenie systemu bezobsługowego jest niemożliwe , z wiadomych powodów , więc nigdy taka możliwość nie była brana pod uwagę .
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 699
Dołączył(a): 01 mar 2010, 12:51
Lokalizacja: Białystok

Re: Radiolinie pomocnicze

Postprzez Łukasz-O » 03 maja 2012, 23:05

A czy to nie jest czasem tak, że RON-y, RTON-y mogą być bezobsługowe a nie RCN-y i RTCN-y?
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1552
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Radiolinie pomocnicze

Postprzez roberto » 05 maja 2012, 22:25

Jako że dyskusja się "rozjechała" część postów przeniosłem do tematu wspomnienia/ludzie.
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 699
Dołączył(a): 01 mar 2010, 12:51
Lokalizacja: Białystok


Powrót do Technikalia - Dosył sygnału

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość