[Historycznie] Smok analog - Św. Krzyż

Re: [Historycznie] Smok analog - Św. Krzyż

Postprzez Slawek » 17 gru 2011, 00:14

Witam.
Tak jak już wcześniej pisałem, początki transmisji telewizyjnej ze Św. Krzyża, zaczęły sie dużo wcześniej
jeszcze przed powstaniem /wybudowaniem/ obecnego RTCN-u.
Pierwszy nadajnik telewizyjny pracujący na kanale R1 z mocą 250 W został umieszczony w budynku klasztoru znajdującego sie na szczycie Łysej Góry.

Klasztor.jpg

Zdjęcie pochodzi z książki Pana Stanisława Miszczaka "Historia radiofonii i telewizji w Polsce"

Nadajnik /nadajniki/ był wysterowany sygnałem z ośrodka katowickiego. W zasadzie to były dwa nadajniki, jeden wizyjny, drugi foniczny.
Nadajniki nie miały diplexera, każdy pracował oddzielnie na swoją antenę.
Na zdjęciu widać na samej górze antenę dosyłową, wraz z antenami nadawczymi nadajnika wizyjnego skierowanymi w stronę Kielc.
Na konstrukcji z kolei są umieszczone anteny nadajnika fonii.
Wkrótce moc nadajników podniesiona została do 0,5 kW, wraz przestrojeniem już docelowo na kanał R3.
Powodem przestrojenia nadajników, były m.in. zakłócenia interferencyjne od nadajników, pracujących za naszą wschodnią granicą.
Jako ciekawostkę dodam, że w Lwowie na Ukrainie do dnia dzisiejszego pracuje nadajnik na kanale R1.
Emisja odbywa się z anteny motylkowej /dział PKiN/.
TON Klasztor /przepraszam z sformułowanie, ale ta nazwa jest chyba najbardziej opisowa/, pracował nieprzerwanie, aż do oddania obecnego RTCN-u, którego to otwarcie nastąpiło w lipcu 1966 r.

-Sławek-
Slawek
 

Re: [Historycznie] Smok analog - Św. Krzyż

Postprzez Slawek » 02 sty 2012, 23:26

W swoich starych zbiorach znalazłem zdjęcie lotnicze Św. Krzyża z końca lat 90-tych.

Sw. Krzyz RTCN.jpg

Zdjęcie pochodzi z jednego z pierwszych wydań Świat Radio, kiedy to właścicielem
obiektu była jeszcze państwowa albo już prywatyzowana Telekomunikacja Polska.
Zjedźmy sobie teraz po wieży z góry na dół.
Tubus - antena UHF produkcji prawdopodobnie KATHREIN obsługująca kanały E28 i E38 dużej mocy,
odpowiednio 1 i 0,8 MW ERP,
dipole pomiędzy górny a środkowym tarasem UKF-CCIR pol. V,
dipole pod środkowym tarasem UKF-OIRT pol. H.
Nie ma już anten kanału R5 i R3.
W miejscu anten dipolowych kanału R3 jest już nowy system antenowy UKF - CCIR V.

-Sławek-
Slawek
 

Re: [Historycznie] Smok analog - Św. Krzyż

Postprzez Marcin » 21 maja 2012, 11:23

Oto panorama ze Św. Krzyża w kierunku północnym.
Widać RTCN Ryki, widać RON Wacyn (Radom)
Pałacu Kultury niestety nie widać, ale może przy lepszych warunkach...
Uwaga - spory obrazek, może się długo ładować. KLIK
Zdjęcie daje wyobrażenie o fenomenalnym zasięgu tego obiektu nadawczego.
Marcin
 

Re: [Historycznie] Smok analog - Św. Krzyż

Postprzez Łukasz-O » 21 maja 2012, 11:39

Pewny jesteś, że to RON Wacyn? Dla mnie to jest komin.

Link
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1634
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: [Historycznie] Smok analog - Św. Krzyż

Postprzez Marcin » 21 maja 2012, 13:58

To nie ja zaznaczałem.
Marcin
 

Re: [Historycznie] Smok analog - Św. Krzyż

Postprzez roberto » 21 maja 2012, 14:11

Marcinie coś się rozjechało , Twój link nie działa
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 717
Dołączył(a): 01 mar 2010, 11:51
Lokalizacja: Białystok

Re: [Historycznie] Smok analog - Św. Krzyż

Postprzez Łukasz-O » 21 maja 2012, 14:46

U mnie link działa ale za pierwszym razem faktycznie też miałem problem z otworzeniem.

Co do Wacyna to jeszcze jest możliwość, że maszty są "nałożone" na siebie -stąd jeden gruby niczym komin. Jeśli tak, to gdzie dwa kominy radomskie?
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 1634
Dołączył(a): 22 gru 2010, 22:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: [Historycznie] Smok analog - Św. Krzyż

Postprzez Marcin » 21 maja 2012, 16:04

roberto napisał(a):Marcinie coś się rozjechało , Twój link nie działa

Hej, nie wiem czemu. Może coś się u nich popsuło.
Na wszelki wypadek mirror na moim serwerze. Klik.
Marcin
 

Re: [Historycznie] Smok analog - Św. Krzyż

Postprzez roberto » 21 maja 2012, 16:59

Marcin napisał(a):
roberto napisał(a):Marcinie coś się rozjechało , Twój link nie działa

Hej, nie wiem czemu. Może coś się u nich popsuło.
Na wszelki wypadek mirror na moim serwerze. Klik.


Wszystko OK teraz ;)
Avatar użytkownika
roberto
Site Admin
 
Posty: 717
Dołączył(a): 01 mar 2010, 11:51
Lokalizacja: Białystok

Re: [Historycznie] Smok analog - Św. Krzyż

Postprzez Dawas » 21 maja 2012, 18:19

W Rykach byłem. Widziałem.
Dawas
 
Posty: 40
Dołączył(a): 02 sie 2011, 13:23
Lokalizacja: Chełmża

Poprzednia strona

Powrót do [Historycznie] Smok analog - Św. Krzyż

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron