zarowka_1234 napisał(a):Swoją drogą bez sensu jest wprowadzony przez UE zakaz dotyczący produkcji żarówek.
Na wielu forach tematycznych toczą się zażarte dyskusje. Wiodące firmy wraz z ekologami dopięły swego. Szkoda tylko, że ci drudzy nie zdają sobie sprawy, strzelając sobie samobója w postaci rtęci. No ale przecież biznes i pieniążki zaciemniają idee...
To wszystko zaczyna odbijać się czkawką, np. wszelakie instalacje sterowane czujnikami ruch lub automatami czasowymi (klatki schodowe).
Energooszczędne nie lubią częstych włączeń i wyłączeń - padają jak muchy. Koszt wymiany i kupna przewyższa zużycie energii przez tradycyjne żarówki. Gdzie tu logika i oszczędność? Paranoja jakaś
Jeszcze utylizacja...(często w lesie

).
Tradycyjne żarówki 100W i większe można bez problemu kupić w hurtowniach elektrycznych, niestety muszą się nazywać specjalne i nie do użytku w domu, co = cena dużo wyższa a jakość ta sama. Większość żarówek sprowadza się z Ukrainy. Takie głupkowate czasy nastały
Bartosz napisał(a):Dowiedziałem się również że jeszcze ok 2000 roku wieżyczki migały.
Jeśli to prawda, to pogratulować włodarzom terenu za gospodarność. Nie ma to jak przez dziesięć lat utrzymywać działające oświetlenie przeszkodowe ostrzegające przed? No właśnie, przed czym?
Bartosz napisał(a):Nie jestem pewny czy taka lampa nie znajduje się na szczycie wieży radio linii.
Znajduję się, ale od kilku lat. Zadałem pytanie, gdzie znajduje/znajdowała się ta konkretna z kadru

Jeśli ktoś wie to proszę o odpowiedź.