Elektrownia zapasowa

Dyskusja na temat systemu zasilania obiektu Radiofonicznego Ośrodka Nadawczego

Moderator: Łukasz-O

Elektrownia zapasowa

Postprzez Łukasz-O » 02 cze 2019, 14:56

RCN 337 Projekt techniczny - Elektrownia zapasowa.

Projekt:
Okładka 1.jpg
Okładka 2.jpg
00.jpg
0.jpg

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg

5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg


Kosztorys:
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg

13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg

17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg

21.jpg
22.jpg


Rysunki:
Rysunek 1.jpg
Rysunek 2.jpg
Rysunek 3.jpg
Rysunek 4.jpg
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 2038
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Elektrownia zapasowa

Postprzez Łukasz-O » 02 cze 2019, 15:33

Nie udało mi się znaleźć zdjęcia agregatu, który był w Konstantynowie ale tu jest podobny:
Agregat.png

Model AP-63B. W Konstantynowie był AP-63C - nieco wyższy i cięższy i miał dodatkową szafę sterowniczą.
Ciekawostką jest, że producent tego agregatu - firma MADRO, po przekształceniach istnieje do dnia dzisiejszego: Link

Wracając do elektrycznej części projektu dla RCN - był jednym wielkim nieporozumieniem. Dziś nie do pomyślenia aby takie idiotyczne rozwiązanie zastosować i nie chodzi o agregat, tylko o panów projektantów sieci energetycznych. Teraz nie mam czasu aby to pokazać ( muszę się przygotować z materiałami) ale chodzi o awaryjne zasilanie wartowni z agregatu i możliwość cofnięcia się napięcia na rozdzielnice PR2.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 2038
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Elektrownia zapasowa

Postprzez mayster » 02 cze 2019, 22:55

Ja widzę tam jeszcze jedną ciekawostkę - 400/230 V
W tamtych latach przecież było 380/220.
mayster
 
Posty: 43
Dołączył(a): 04 lip 2018, 21:47

Re: Elektrownia zapasowa

Postprzez Łukasz-O » 02 cze 2019, 23:04

Zapewne chodziło o napięcie maksymalne przy którym agregat trzyma parametry.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 2038
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa

Re: Elektrownia zapasowa

Postprzez myheaven » 07 cze 2019, 23:16

mayster napisał(a):Ja widzę tam jeszcze jedną ciekawostkę - 400/230 V
W tamtych latach przecież było 380/220.

Też to zauważyłem i zaintrygowało mnie to. Czy nie chodziło bardziej o zasilanie sprzętu tzw. "peryferyjnego' w RCN pochodzącego z "zachodu" który opierał się na 230 V , a w PRL było wtedy 220V?
Avatar użytkownika
myheaven
Ekspert
 
Posty: 112
Dołączył(a): 14 sie 2017, 11:22
Lokalizacja: Łódź

Re: Elektrownia zapasowa

Postprzez Łukasz-O » 08 cze 2019, 01:47

Wrócę teraz do tego bubla projektowego.
Zobaczcie co się dzieje w złączu kablowym budynku wartowni:
P1610338.JPG

Do zabezpieczeń głównych dochodzą po dwie żyły z prawej strony i łączą się na zaciskach zasilających.
Żyły grube 4x25mm2 to zasilanie sieciowe z rozdzielnicy PR-2 budynku głównego, natomiast cienkie 4x6mm2 to zasilanie z agregatu umieszczonego w garażach.

W rozdzielni głównej nN na rozdzielnicy PR-3 wisiała instrukcja, która nic nie wspominała o konieczności wyłączenia wyłącznika zasilania wartowni w rozdzielnicy PR-2 - jedynie była wzmianka o wyłączniku sekcyjnym w PR-3:
P1630976.JPG

Postępując zgodnie z instrukcją po uruchomieniu agregatu napięcie dociera na zaciski w złączu kablowym wartowni i cofa nam się na rozdzielnice PR-2 i zasila ją poprzez zamknięty wyłącznik WiS-63 podając zasilanie na szyny główne rozdzielnicy i dalej...
Cofka.png


Dziś za takie rozwiązanie gdyby zdarzył się wypadek, byłby prokurator. W zasadzie wtedy też, bo dopuszczono się marnotrawstwa deficytowej miedzi ;)
Wystarczyłoby zasilić wartownie z rozdzielnicy PR-3 z obwodów przeznaczonych do współpracy z agregatem lub w okolicach złącza kablowego w wartowni zastosować zwykły przełącznik zasilania "sieć agregat" - który nie umożliwiłby cofnięcia się napięcia w instalacje tzw. sieciową.
Tymczasem dopuszczono się możliwości zagrożenia i do tego marnotrawstwa. Pamiętajmy, że w tych czasach miedź była na wagę złota i każde jej użycie wymagało uzasadnienia oraz zgody. Kabel z budynku głównego do wartowni miał długość 260m, natomiast z budynku garaży do wartowni, aż o 100m więcej. Gdzie tu sens ekonomiczny? Po mijając już sprawy bezpieczeństwa o których wspomniałem wcześniej.
Łukasz-O
Ekspert
 
Posty: 2038
Dołączył(a): 22 gru 2010, 23:12
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Technikalia- Urządzenia zasilające

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron